Model turístic: Infraestrutures pel senderisme i cicloturisme de l’Empordà

D’ençà que vaig començar amb la col·laboració a Ràdio Vilafant el meu objectiu ha estat fer reflexionar sobre tots els atractius que tenim a l’Empordà per construir una alternativa turística respectuosa amb nosaltres mateixos, que ens aporti ingressos econòmics però que no ens exigeixi entregar l’ànima a canvi…. i una de les necessitats més grans que té tot poble per escollir quin model turístic vol és conèixer el seu patrimoni cultural i natural, per això he intentat repassar els recursos patrimonials que potser tenim una mica oblidats com el llegat dels Indiketes o la Importància de la Indústria del Suro, però també és molt important observar què fan altres territoris per desenvolupar el seu turisme sostenible perquè això ens dona pistes d’allò que espera el turista sostenible… Bé, doncs una de les coses més importants pel desenvolupament del turisme sostenible són les infraestructures dedicades al senderisme i el cicloturisme. Val dir que aquestes infraestructures són barates, impliquen el manteniment i senyalitzacions de camins cosa que representa una millora per la població local que molt sovint recupera vies de comunicació articulant el seu territori.

 • Fa dues setmanes vam parlar amb l’Emili Mató de la Ruta Pirinexus: una xarxa ciclable de 366 quilòmetres que uneix la demarcació de Girona amb el territori francès de parla catalana, potenciant la mobilitat turística sostenible i reforçant els vincles entre els dos territoris.
  Pirinexus
  Aquesta anella es compon de la xarxa de vies verdes existent, uns 150 km entre el traçat actual i el que està en creació, 100 km de rutes ciclables i vies verdes a França, 35 km al Ripollès, 55 a l’Alt Empordà i 30 al Baix Empordà, aproximadament. On no existeix xarxa de carrils bici, el traçat transcorre per carreteres locals.
 • GR PR SL ok reduLa setmana passada vam repassar les principals Grans Rutes que transcorren l’Empordà: El GR92 (anomenada així en commemoració de Barcelona 92 i que creua de Nord a Sud l’Empordà avançant cap al sud passant per Barcelona, forma part de l’eix Mar Bàltic-Mediterrani), El GR11 (Transpirinenca de gran afluència de públic) i el GR2 (
  La Jonquera-Aiguafreda, Bcn, que comparteix bona part del traçat amb el Camí de Sant Jaume que Neix a Sant Pere de Rodes com tots sabem)

Aquesta setmana vull posar el focus en les xarxes de camins, Itinerannia, la Xarxa cicloturística de l’Empordà, Rutes de les Salines Bassegoda, i per acabar el fantàstic Camí de la Muga,

 • Itinerania és un projecte molt ambiciós que ha cartografiat els senders de tres comarques, La Garrotxa, des d’on es coordinen els treballs, el Ripollès i l’Alt Empordà. Sobre aquesta xarxa s’estan construint paquets turístics que l’exploten com atractiu.
 • La Xarxa Cicloturística de l’Alt Empordà consta només de 5 rutes però enllaça amb la, molt desenvolupada, xarxa cicloturística del Baix Empordà… pot ser que espavilem…
 • Les Rutes de les Salines Bassegoda: El Consorci de les Salines Bassegoda va cartografiar els camins del seu territori i els va classificar com a aptes pel BTT o el Senderisme, al seu web trobeu els traks pel GPS i alguns dels Punts d’interès de la zona.
 • Camí Natural de la Muga: Camí Natural és un concepte que engloba els camins que, tot i tenir moltes de les característiques d’una Via Verda (poc pendent, separat del tràfic rodat, etc), no ha estat mai una plataforma ferroviària i no se li pot anomenar «Via Verda».

  «El Camí Natural de la Muga segueix el curs del riu Muga, i fa de  connector entre diferents espais naturals com són l’Espai d’Interés Natural (EIN) de l’Alta Garrotxa, l’EIN de les Salines, l’EIN Penya-segats de la Muga,  i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

  S’hi pot accedir a peu, en bicicleta i a cavall. El recorregut d’aproximadament 40 km, uneix els Pirineus amb la Mediterrània, i ens permet descobrir el bosc de ribera o practicar activitats com la pesca , el cicloturisme i el senderisme. Passa pels termes municipals de Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella i Les Escaules, Pont de Molins, Cabanes, Peralada i Castelló d’Empúries – Empuriabrava.

  Així mateix el camí natural de la Muga ens permet connectar amb altres circuits,  com són la xarxa de senders d’Itinerànnia, el GR-11, el GR-2, el GR-92 i les rutes de bicicleta tot terreny (BTT) del centre de a zona Salines-Bassegoda i el Camí de Sant Jaume.» (Empordà Turisme)

  Acabo recordant que tota aquesta infraestructura no serveix si no es fa servir, sona evident però no és tan obvi… i que el millor fil conductor, el «Storytelling» d’un territori s’explica sempre amb un itinerari… au! Que tenim feina!

3 comentarios en “Model turístic: Infraestrutures pel senderisme i cicloturisme de l’Empordà

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s