Els Estanys de la Jonquera

Enfilem gener amb els bons propòsits per enguany i estic segura que un dels propòsits de moltes persones que ens escolten és fer salut, moure’s més i no malbaratar el temps lliure… M’equivoco?

Com també són propòsits meus avui us vull explicar el que vaig fer ahir malgrat la tramuntana i la mandra del diumenge… Que no sé què bufa més fort.

Activitat per un diumenge a la tarda alternativa al sofà, la manta i la pel·lícula «basada en fets reals» que toqui… Una passejada de dues horetes pels Estanys de la Jonquera, accessible a totes les edats, fantàstica per fer amb nens, molt apropiada per la bicicleta.


La zona dels Estanys de la Jonquera és interessant per molts motius. En primer lloc per ser un dels escassos afloraments d’aigües freàtiques que tenim a prop, on podem veure una flora molt característica de jonquets -potser d’aquí s’en deriva el nom de la Jonquera- que atrau una fauna igualment característica i poc freqüent a la zona, des de sangoneres a ànecs i altres aus migratòries que paren a descansar en el seu viatge cap al nord o el sud.
Joncols de l'estany gros
L’altre gran atractiu dels estanys és que tota la plana on afloren els tres estanys principals està trufada de monuments megalítics datats al calcolític, l’edat del bronze, entre 2.500 i 3.000 anys abans de Crist. Tenim menhirs com els de l’Obèlix, dòlmens i recintes misteriosos com el Cromlec de Mas Baleta III… sí, un cromlec com el de Stonehenge, però en versió mini i tan interessant i desconegut com l’Anglès. Sembla que el de Stonehenge marca el solstici d’estiu i el nostre el solstici d’hivern:
Quan a l’hora del capvespre l’ombra de la pedra dreta central s’encaixa entre el passadís d’entrada al recinte és quan succeïx el solstici d’hivern i marca la crescuda del dia. Així, com vam dir el darrer dia de programa abans de Nadal, aquest fenomen acaba de succeir fa 3 setmanes.


Altre punt que us recomano molt que no deixeu passar es el menhir de la llosa, hem de pujar 300 metres per un corriol fins a arribar a dalt d’un puig… les vistes són espectaculars, podeu gaudir de 360° de panoràmica de la plana fins al mar, l’Albera, les Salines, la Mare de Déu del Món… porteu la càmara;)


Per concloure dir que aquesta zona és travessada per una de les grans rutes de què ja hem parlat anteriorment, la Ruta Pirinexus i que la connecta amb tot un recorregut de 350 km assenyalat per fer en bicicleta o a peu.

Bicicletes per la pirinexus
Fins a la setmana vinent!

+ Info:

http://www.lajonquera.info/estanys.html

Mapa

Accés: 

Carretera Gi-601 entre La Jonquera i Catallops (hi ha un petit pàrking a tocar de la carretera)

Un comentario en “Els Estanys de la Jonquera

  1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s