xanxano

Viaja fuera de la matrix

qwant

Es curioso como para algunos el encendido de las luces navideñas equivale a una luz de alarma… otra navidad amenazando!… Cuando uno busca un refugio a cubierto de villancicos, azúcar expresado de todas las formas posibles, comidas interminables y anuncios de colonia hasta tener sensación de que te los has tenido que beber porque estás mareada… el camino más fácil es huir, salir por patatas… pero ¿a dónde?

Iluminación navideña Vigo 2018

Eh! que no soy tan rara, la gente como yo existe, es mucho más común de lo que parece, tanto es así que si abrimos el explorador y le preguntamos al oráculo de  google nos da 5.650.000 respuestas a la búsqueda “viajes para quien huye de la navidad”… Bien! alguien ha pensado en mi y está creando productos turísticos pensando en mi perfil. Pero leñe!, el primer resultado del travel-inspirator “skyscanner”, me manda a las Maldivas, las Bahamas, Bangkok, Kioto o Agra, en la India… no podría yo quitarme de en medio más cerca? scrolleo y me encuentro con el blog http://www.elmapadelviajero.com, bien, las recomendaciones son Asturias, Fuerteventura y Andalucía, pero un poco más abajo una agencia de viajes me plantea la idea de Cuba… mmm!, Sí, lo veo, me gusta la idea pero yo soy de las que sabe viajar solita… Empiezo a buscar alternativas, precios….y mientras ando enfrascada en organizarme un plan de viaje google me empieza a ofrecer anuncios de remarketing, me persiguen los mismos anuncios con ofertas, y se va modulando todo lo que veo hasta que “yo misma” llego a una conclusión… Y resulta que me empiezo a sentir igual que con la Navidad, manipulada para que compre, o sienta y compre, o me apetezca y compre… ¡que compres!… Y acabarás comprando lo que alguien con la suficiente habilidad, y posiblemente dinero, consiga que veas en el momento justo las veces necesarias. Así que eso de “hacerte un viaje por tu cuenta”… Relativízalo, porque mientras navegas te están haciendo un traje a medida, van configurando la nube en la que vas a moverte con “total libertad”. Hay que ser consciente.

Si quieres viajar “por tu cuenta” hay que empezar los viajes navegando fuera de la matrix, “out of the box”, para controlar tu el resultado de tus búsquedas y no al revés. No solo por la lista de resultados, sobretodo por los enlaces cruzados y la cola de cookies que te van configurando tu perfil para el motor de búsqueda y navegador. Salir de esta maraña algorítmica que te traza y te provoca no es fácil porque aunque uses un par de trucos que os voy a dar, siempre te van a trazar desde otro dispositivo o cuando bajes la guardia, pero al menos en el momento en el que busques conscientemente está bien no caer en las redes del big data por un rato.

Una solución es la navegación de incógnito de google chrome: Tres puntitos izquierdos del navegador – ventada de incógnito. Se abre una ventana negra con un logo de un señor con sombrero y gafas (se intuye la gabardina), pero tranquilo todo el mundo, no es nada ilegal, esto no es la “deep internet”… No te van a vender armas ni vas a interactuar con forajidos. Solo es que no te van a cargar con cookies, si ya se te había puesto cara de travieso relájate… Estoy de guasa porqué esto es algo que ya conoce y usa mucha gente 😀 … bueno, pues acuérdate de usarlo para planificar tu viaje. Aunque creo que aún hay una solución mejor. Conoces “Qwant“?

qwant

Es un buscador europeo (francés) que no guarda ningún dato sobre ti, si usas qwant no te van a analizar y los resultados de tus búsquedas y el tiempo que pasas saltando de un enlace a otro tienen que ver con lo que buscas y no con lo que están aprendiendo de ti para que acabes comprando lo que alguien con la suficiente habilidad, y posiblemente dinero para pagar una estrategia SEO y SEM, consiga de ti.

Dicho todo esto… No quiero pensar en cómo deben de estar viviendo estos días en Vigo aquellos que comparten perfil conmigo…

PD: no olvides este consejo el día que busques información sobre quien votar…

” la legalización del “Cambridge Analytica español”. Esto es debido a que la ley permitirá a los partidos políticos elaborar bases de datos que detallen el perfil ideológico de los ciudadanos con información extraída de páginas web y redes sociales, así como enviarles propaganda electoral por medios electrónicos (SMS, WhatsApp, correo electrónico o mensajes privados a través de las redes sociales) sin su consentimiento previo”eldiario.es

Del Romànic recòndit al xarop d’èxit mundial, on sóc?

Avui us proposo una combinació sorprenent entre el passat llunyà i el passat que encara cueja, però abans una endevinalla.
On puc estar si trobo un priorat agustinià enmig de les muntanyes i un celler de fama mundial on viu la bóta de vi més gran del món?

El Rosselló!

Comencem el dia enfilant vall a munt des de Bulaternera a Bula d’Amunt per una carretera sinuosa, a banda i banda anem deixant recs d’aigua, caçadors amb armilla i escopetes i la insinuació de terrasses de pedra seca engolides pel matollar dels Aspres del Rosselló. Sort que el ferm de la carretera és bo perquè el traçat és per sortir del cotxe petonejant el terra. Sort que el destí val la pena, molt!, val molt la pena! Ens trobem una joia del romànic català poc coneguda el Priorat agustinià de Santa Maria de Serrabona.

El Priorat de Serrabona és de dimensions modestes, el seu claustre es limita a una galeria amb efecte de balustrada des d’on tenim unes vistes immillorables de la serra. Com devien passar les hores en aquell espai, imagino als monjos amb els seus faristols dibuixant miniatures als seus llibres sagrats i de tant en tant descansant la vista sobre el paisatge, aquella gent devia procastinar poc, imagino.

No m’agrada explicar tots els secrets dels llocs que visito, els secrets són el premi que s’emporta la gent, agosarada, que recorre els camins fins a ells, però si vull fer-vos un petit avanç… El tresor més lloat d’aquest Priorat és la seva tribuna, una de les poquíssimes tribunes que es conserven a França perquè, tot i que no es van pensar per això, separaven les classes socials dins de l’església i aquesta pràctica no era gaire ben acceptada per la doctrina republicana que va impregnar tota França, incloent-hi a l’Església. Es conserva aquesta tribuna perquè depenia de la diòcesi de Solsona. Pel bé de les persones no és una bona notícia, però pel bé de l’Art és fantàstic que a la diòcesi de Solsona no l’importés gaire marcar diferències socials dins del culte perquè les columnes d’aquesta tribuna són d’una plasticitat i bellesa romànica que enamoren encara que no les puguem desxifrar avui dia a simple vista, però bé que les entenien els parroquians dels S.XI i XII, el seu simbolisme els parlava de bons cristians i dels mals de l’infern que patien els que no creien en el poder de Déu… l’adoctrinament, ja se sap…

Baixant de nou a la plana us recomano molt que pareu a Tuïr i visiteu les caves de Byrrh… una història molt interessant d’una idea boja que va acabar conquerint el món, venent el que podríem dir el licor germà de la “Quina Sanclemente” però amb un màrqueting tan ben plantejat que en els seus millors temps se’n fabricaven 30 milions de litres que s’exportaven a tot el món, fins hi tot arribava a Austràlia, i tota Àfrica on l’apreciaven especialment per la quinina de la seva composició, un remei natural contra la malària. Les caves Byrrh ofereixen un interessant recorregut per la seva història i les seves instal·lacions on veureu des d’un moll de càrrega fet pel mateix Eiffel a la bóta de vi més gran del món, per acabar en una degustació… òbviament.

Us deixo la seva pàgina web perquè hi entreu en contacte http://www.caves-byrrh.fr/ca/

La bota de vi més gran del món! 1.200.000 litres per fermentar el licor de Byrrh.

Aquest estiu mira al nord: Perpinyà!

Perpinyà és una de les ciutats catalanes més importants de la història, la segona capital després de Barcelona en el moment que va quedar a l’altra banda d’una frontera. Nosaltres, que la tenim tan a prop, faríem bé de conèixer-la millor. Us proposo que aprofiteu aquest estiu i la seva fantàstica agenda d’activitats com a excusa per apropar-vos-hi.

Aquesta sel·lecció son esdeveniments gratuïts i publicitats per l’oficina de turisme de Perpinyà… no us ho perdeu!

 

El dijous de Perpinyà:

Cada dijous de 18h a 23h30, del 21 de juliol al 25 d’agost (aprox)

Des de 1995, els Dijous de Perpinyà porten al cor de ciutat un autèntic festival de carrer on es barregen escenes musicals, teatre, fanfarries… Per tota la família, gratuït i divertit.  http://www.perpignantourisme.com/sortir/jeudis-perpignan#sthash.DIZxx83V.dpbs

 

Festival Internacional de Carrillon: 

12 – 16 de Juliol, 18h

El carillon de Perpinyà, declarat monument històric l’any 1990, és un dels escassos exemplars pràcticament intacte del S.XIX, cosa que justifica que sigui a Perpinyà on s’organitzi El seu festival internacional que enguany arriba a la seva 14ena edició, organitzat per l’associació dels Amics del carillon de la catedral Sant-Jean-Baptiste, atreu carrillonistes de tota Europa!

http://www.perpignantourisme.com/sortir/agenda/festival-international-carillon-perpignan#sthash.8Vt74mUH.dpbs

Els jocs dels dissabtes

Tots els dissabtes d’estiu de 14h a 18h

A Perpinyà els dissabtes de l’estiu…Jugar està permès !
tots els dissabtes de l’estiu, els nens…i els més grans están convidats a jugar al voltant de grans jocs de fusta per compartir reptes i riures.

http://www.perpignantourisme.com/sortir/agenda/perpignan-samedis-letejouer-cest-permis-3#sthash.mfmEw7k8.dpbs

7-104_3

Els dimarts TANGO!

Dimarts d’estiu a les 21:00

Demostració i iniciació al Tango per l’associació Tangueros – Casa del Tango de Perpinyà.

http://www.perpignantourisme.com/sortir/agenda/place-au-tango-4#sthash.UnJFQrH1.dpbs

https://tangoperpignan.wordpress.com/

tangueros-catalans_3

 

Setembre, Mes de la fotografía a Perpinyà

 • OFF – FESTIVAL DE PHOTOREPORTAGE AMATEUR

Primera setmana de Setembre

Una panoplia d’exposicions de qualitat en nombrosos llocs de la ciutat: comerços, restaurants, cafès, galeries…

http://www.perpignan.cci.fr/actualite/offperpignan2017

 

 • VISA POUR L’IMAGE PERPIGNAN – FESTIVAL INTERNATIONAL DE PHOTOJOURNALISME

Del 2 al 17 Setembre 2017

Com cada any, el més gran festival de photojournalisme te lloc a Perpinyà. Cita indispensable pels enamorats de la foto, descobriu exposicions en una desena de llocs emblemàtics al cor de Perpinyà.

http://www.visapourlimage.com/index.do;jsessionid=meXe8iz31x4X8Y4v3WfbbS8S

Crèdits: foto Castillet, Racò Català

 

Llistat d’itineraris esportius i turístics de l’Empordà

Ara que arriba el bon temps i les ganes de moure’s però abans de que les calorades en obliguin a ficar-nos en remull, és l’hora de fer una mica d’esport, i per algú a qui a banda de l’esport li agradi la natura i el patrimoni, la millor alternativa és seguir un dels itineraris que tenim a l’Empordà. He preparat un petit repàs, Som-hi!

Cicloturisme:

 • Ruta Pirinexushttp://www.pirinexus.cat/El Consorci Vies Verdes de Girona, El Conseil Général des Pyrénées Orientales i el Conseil de Développement du Pays Pyrénées-Mediterrané han treballat conjuntament per al desenvolupament de la xarxa Pirinexus, una xarxa ciclable de 366 quilòmetres que uneix la demarcació de Girona amb el territori francès de parla catalana, potenciant la mobilitat turística sostenible i reforçant els vincles entre els dos territoris.Aquesta anella es composa de la xarxa de vies verdes existent, uns 150 km entre el traçat actual i el que està en creació, 100 km de rutes ciclables i vies verdes a França, 35 km al Ripollès, 55 a l’Alt Empordà i 30 al Baix Empordà, aproximadament. On no existeix xarxa de carrils bici, el traçat transcorre per carreteres locals.
 • Ruta del Fluvià: Desembocadura del Fluvià (dins el Parc dels Aiguamolls)- Sant Pere Pescador – Saldet -Valveralla – Arbre Sec -Vila-robau- Sant Mori – Arenys d’Empordà-Garrigàs – Palau de Santa Eulàlia Distància: 29,50 km
 • Camí Natural de la Muga: Boadella i les Escaules, Cabanes, Castelló d’Empúries – Empuriabrava, Peralada, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga, Terrades
 • Peralada – Serra de l’ArteraEn aquesta ruta s’ofereix la possibilitat de recòrrer una ruta circular d’inici/final al municipi de Peralada passant per Mollet de Peralada, Masarac… Ideal per a conèixer i gaudir de la plana empordanesa!  Peralada – Mollet de Peralada – Masarac – Vilarnadal – Cabanes – Peralada 20Km
 • Estanys dels Aiguamolls: La ruta dels Estanys és una ruta creada dins el paratge natural dels Aiguamolls de l’Empordà.La ruta ha estat totalment  arranjada per tal de poder circular tan en bicicleta com a peu. Ideal per a la pràctica de cicloturisme. Hi han trams que coincideixen amb el GR92.

  Consta de 25 km sense desnivell, accessible per totes les edats. Ideal per compartir amb la família i observar la magnífica fauna i flora dels Aiguamolls.

 • Figueres – Roses: Figueres – Vilatenim – Palol – Vilanova de la Muga – Estanyol – Vilaüt – Ruta dels Estanys (Aiguamolls de l’Empordà) – Roses (Ciutadella de Roses) 22km
 • BTT Salines Bassegoda:  (33 rutes, 600km)El Centre BTT Salines Bassegoda – Alt Empordà és una xarxa de 33 rutes en un espai de lliure accés amb 600 km de rutes senyalitzades que transcorren per 18 municipis de l’Empordà interior. És un dels més extensos en quant a número de quilòmetres de Catalunya i d’Espanya. http://centrebtt.salinesbassegoda.org/el-centre-btt/Captura de pantalla 2017-05-30 a las 10.45.02

Senderisme:

 • Itinerannia: Itinerànnia és una xarxa de senders de 2.500 km entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. http://www.itinerannia.net/ca/
 • Gran Recorregut GR. A l’Alt Empordà ens travessen 3 GR amb una suma de 20 etapes de GR al nostre territòri :
  • GR2: Des de la Jonquera (Alt Empordà) fins a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) el GR® 2 recorre algunes de les raconades de més interès del quadrant nord-oriental de Catalunya.
  • GR11:El GR 11 és un sender que travessa els Pirineus pel seu vessant sud des del Cantàbric fins la Mediterrània, amb les dificultats pròpies de l’alta muntanya.
  • GR92: També conegut com a Sender de la Mediterrània, el traçat d’aquest sender segueix tot el litoral català a través de 31 etapes i 560 quilòmetres. Caminant-hi gaudirem de l’enorme diversitat del litoral català. Recorrerem des de petites cales fins a llargues platges d’arena fina, passant per penya-segats increïbles o espais naturals de gran valor com el Parc Natural del Cap de Creus o els Aiguamolls de l’Empordà.
 • Camí de Sant Jaume: El Camí de Sant Jaume de Galícia és una gran ruta cultural que permet anar d’extrem a extrem de la península ibèrica, des del Cap de Creus fins al Cap de Finisterre.

Itineraris marins:

 • Vies Braves: http://viesbraves.com/vies-costa-brava/Vies Braves és una xarxa pública d’itineraris marins i aigües obertes destinada a la pràctica d’activitats esportives, lúdiques i pedagògiques.Els itineraris estan senyalitzats i abalisats, el que permet gaudir de les «aigües obertes» de forma segura. Les Vies converteixen el territori en una destinació turística per practicar la natació en aigües obertes i el busseig amb tub (snorkel).

  Combinar disciplines com la natació i el busseig amb tub (snorkel) amb el senderisme o el running és possible gràcies a Vies Braves! Moltes de les rutes discorren paral·leles a camins de ronda que ressegueixen el litoral, i això ens permet descobrir el territori des de diferents perspectives.

  A totes les poblacions amb Vies Braves, organitzem sessions de dinamització de natació i de busseig amb tub (snorkel) gratuïtes i per a tots els públics. El nostre objectiu és promoure les trobades per nedar en grup, iniciar-se en la natació en aigües obertes i practicar el busseig amb tub (snorkel). Totes les sessions estan dirigides per monitors qualificats i formats.

  Aquesta iniciativa, única al món, és un producte diferenciador, sostenible, i de qualitat per a les destinacions turístiques. És una forma de turisme sostenible que fomenta la promoció econòmica, la desestacionalització, i la mobilitat en el territori.”

Captura de pantalla 2017-05-30 a las 11.10.25

Més info: http://www.empordaturisme.com/

Santa Maria del Roure, Pont de Molins

Diu la llegenda que al monestir benedictí de Santa Maria del Roure hi va tenir lloc un prodigi. Amb les Guerres dels Remences, la petita comunitat de monjos va haver de fugir del monestir, però amb la por de poder protegir la Imatge de la Mare de Deu en la seva fugida van amagar-la a la soca d’un roure. Anys després quan es va fer la pau, van tornar uns monjos al monestir però van saber trobar el roure on estava amagada la imatge fins que un brau del bestiar del mas Jordà de Pont de Molins va indicar bramant i gratant la terra el roure que li donava refugi a la imatge i així la van recuperar i per això la coneixem com la Mare de Deu del Roure.

El passat 13 de maig l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) i l’associació Via Pirena juntament amb l’Ajuntament de Pont de Molins, van organitzar una visita guiada per donar a conèixer l’espai recuperat després d’una restauració i consolidació de l’antic monestir benedictí i a l’hora la seva importància estratègica i centre neuràlgic de la Guerra Gran a finals del segle XVIII.

L’arqueòloga i presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, ens va llegir les restes arqueològiques interpretant el període històric de la construcció i ús de l’església del que va remarcar la importància i àrea d’influència del santuari per la població veïna de llavors, des de Darnius a Figueres.

roure-2


 Marià Baig, (centre) investigador del període de la Guerra Gran,  Lluís Bayona, (esquerra) arquitecte-director obres de restauració, i  Anna M. Puig, arqueològa i presidenta de l’IEE, el passat dissabte 13 de maig de 2017 en la visita guiada al monestir. 

 

Amb la restauració estem recuperant físicament tant el monestir, l’església i el puig on es va construir el monestir,  com tota la seva història i simbolisme.

Pont de Molins queda a un costat de la NII, antiga Via Domitia i la Muga, dos fronteres naturals que l’han convertit en un lloc estratègic, però molt especialment durant “la Guerra Gran” com és coneguda entre els cronistes locals pel fort impacte que va suposar la Guerra de la Convenció, al 1794, per la població local.

Posem-nos en situació: S’acaba de proclamar la República Francesa i les monarquies europees s’afanyen per evitar que cali la iniciativa entre la població, s’alien i ataquen per diferents flancs a la República Francesa un dels principals camps de batalla va ser la franja de territori que emmarquen la Muga i el Tec. La població es mobilitzada, els pagesos han d’entregar collites i equipaments a l’exèrcit i els homes joves son obligats a servir al “Sometent” o als Miguelets.

El professor Marià Baig, estudiós d’aquest període a l’Empordà ens acaba d’il·lustrar el moment. (escoltar audio)

roure-11

Vista des del campanar (restaurat i visitable) dels fonaments del claustre recuperat

 

La visita va acabar amb l’explicació de les tasques de consolidació i restauració i la projecció de l’espai en el futur per part de seu l’arquitecte-director, Lluís Bayona. De les tasques d’identificació dels espais és molt remarcable la troballa fa dos anys d’un antic claustre que no era previsible trobar, una sorpresa que ha marcat el ritme de tot el projecte. Avui l’espai es visitable i d’accés lliure parcialment (claustre, campanar, cisternes) i s’espera poder continuar amb la seva reconstrucció en properes campanyes.

Val la pena pujar per tots aquests motius i per les espectaculars vistes de la Plana, els Pirineus i la Garriga empordaneses…se’ns dubte un enclau estratègic.

Més info:

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6829

http://www.catalunyamedieval.es/santuari-de-la-mare-de-deu-del-roure-pont-de-molins-alt-emporda/

https://es.wikipedia.org/wiki/Santuario_de_Santa_Mar%C3%ADa_del_Roure

V Pujada a Sant Pere de Rodes, la Festa del Cap de Creus

Una de les activitats de celebració del patrimoni cultural més ben trobades de l’Empordà, potser de Catalunya. Us animo a participar a la V Pujada a Sant Pere de Rodes que es presenta com la “Festa de la Cap de Creus”, en paraules de Vicenç Armengué, president de la associació Via Pirena, motor de la iniciativa.

TORNA LA PUJADA A SANT PERE DE RODES!!!

El proper 7 de maig i per cinquè any consecutiu tornarem a pujar a peu a Sant Pere de Rodes des dels 9 pobles del Cap de Creus!!

Entre les novetats d’aquest any tindrem música de carrer, una exhibició de castells i allargarem la festa amb una botifarrada per dinar.

Trobareu tota la informació i podeu fer la vostra inscripció a la Pujada i al dinar a www.viapirena.org. També podeu inscriure-us a l’Oficina de Turisme del Port de la Selva, a Tecnofinques de Figueres o a la recepció del mateix monestir.

(del Facebook de Via Pirena)

Audio de l’entrevista a Vicenç Armangué al “Quin Matí”

Ir a descargar

Et pot interessar:

El impacto de la bicicleta en la economía

Muchas veces me preguntan… pero tu, a qué te dedicas? y no sé muy bien qué contestar… hago cosas que me gustan como las que me propone siempre Emili Mató Palós, siempre relacionadas con bicis, o proyectos míos relacionados con el turismo sostenible, las nuevas tecnologías, la difusión del patrimonio… en el siguiente podcast una intervención mía en el programa de Javier Gallego, Carne Cruda… va de bicis

https://www.ivoox.com/cc-292-la-revuelta-ciclista-programa-completo-audios-mp3_rf_18194287_1.html

La Rovirada, en Simonet i els herois de la memòria

Fa poc demanava col·laboració dels cronistes locals per un projecte que he encetat, la documentació del Camí Natural de la Muga. Sempre he pensat que qualsevol actuació a l’àmbit local s’ha de fer comptant amb els protagonistes i hereus del patrimoni que expliques… després de conèixer en Josep Puig he decidit que en comptes de cronistes locals l’apel·latiu correcte és herois de la memòria.
Com sentireu en l’àudio en Josep em va citar al Castell de Sant Ferran per parlar de la Guerra del Francés, és un tema que veig molt interessant i del que conec molt poc. En Josep és una de les persones que més coneix d’aquell moment històric a l’Empordà: ha investigat arxius i fonts escrites per documentar la vida d’en Joan Rimbau i Trull, en Simonet, guerriller i heroi de la resistència contra el francès, va obtenir una beca i en va escriure un llibre. Però després ha participat en la divulgació de tota aquesta memòria de les maneres més imaginatives i amb més energia que he trobat a la contrada. Reconstruccions històriques, pel·lícules, programes de ràdio, tv. De tot això no em va parlar gaire en Josep, potser per modèstia, ho he trobat després, així que des d’aquí li vull agrair tot el que han fet ell i els seus companys i companyes per la divulgació històrica.

Ir a descargar

Als curiosos us deixo algunes dades per continuar aprofundint en el tema. No us perdeu l’audio de la Rovirada, apassionant… 😉
La Rovirada
Programa sobre “La Rovirada”, En Guardia, Enric Calpena. 11 d’Abril 1811, a càrrec del desparegut Agustí Vehí.:
Nit de Divendres Sant de 1811 a Figueres. Mossèn Francesc Rovira, capellà i excoronel de l’exèrcit espanyol, allibera de les tropes napoleòniques el castell de Sant Ferran, la fortalesa militar més gran d’Europa, custodiada per 1.300 homes. Els efectius amb què compta el mossèn per l’operació són uns pocs centenars de joves figuerencs i una còpia de les claus del castell, aconseguida amb enginy. Agustí Vehí, doctor en Història i sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres, recorda “la Rovirada”, un dels episodis més sorprenents de la Guerra del Francès
2008-06-08_IMG_2008-06-01_01-18-19_arx-pag9-f1c2
homenatge. La celebració de «La Rovirada» al castell de Sant Ferran, Figueres. ddeg
Simonet, Joan Rimbau i Trull
Reportatges sobre en Simonet.
Joan Pau Clarós, Militar, Guerriller i comandant del segon terç dels Miguelets:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Pau_Clar%C3%B3s

Palamós, camí de ronda

No sé si et passa, a mi amb el bon temps m’arriba una clam que em desperta ganes de mar…sí, oi? a tu també, començo a veure samarretes de ratlles només que obro l’armari i a demanar-me on vaig posar les sandàlies, el biquini i la crema solar al setembre. Encara falta per això però està bé anar retrobant-se amb la nostra estimadíssima Mediterrània. Aquest cop la retrobada ha estat a Palamós.

Palamós és, potser, el lloc de la Costa Brava on se’ns ofereix més versions de mar. El seu port és el més profund de Girona, això fa que no només tingui la flota pesquera més important del nostre litoral, el que fa que sigui allà on trobem el Museu de la Pesca del que parlaré més endevant, també és un port de mercaderies i, òbviament, esportiu… però és que el seu litoral, rocallós, va configurant platges i cales de totes les versions. Hi ha platges de sorra fina, gruixuda, de pedres, roques i altres de pedrots com ous de dinosaures.

La proposta d’avui és un passeig pel camí de ronda des del Port de Palamós fins a platja Castell.

ruta palamós

 

Descarrega-t’ho aquí

Dels punts d’interès que marco en el mapa en destacaria cinc:

 • El Castell de Sant Esteve de Mar: http://visitmuseum.gencat.cat/ca/museu-de-la-pesca/extensio/castell-de-sant-esteve-de-mar/
 • Les Barraques dels pescadors de cala S’alguer: https://ca.wikipedia.org/wiki/Cala_s’Alguer
 • Les dunes de Platja Castell: https://ca.wikipedia.org/wiki/Llacuna_de_la_platja_de_Castell
 • El Poblat ibèric de Castell: https://ca.wikipedia.org/wiki/Poblat_ib%C3%A8ric_de_Castell
 • La Barraca d’en Dalí: http://es.blog.costabravas.com/la-barraca-den-dali/

Visites recomanades: El passat, present i futur de Palamós va lligat a la pesca, queda claríssim en el Museu de la Pesca de Palamós, on, a banda d’un projecte de recuperació i dignificació de la memòria pesquera, proposen una sèrie de visites i activitats orientades a trobar aliances entre els visitants-consumidors de peix, pescadors i cuiners/eres. El Museu compta amb l’Espai del Peix. http://visitmuseum.gencat.cat/ca/museu-de-la-pesca/

 • Museu de la pesca: col.leccions, visites, centre d’estudis i divulgació de la pesca y la cultura marítima, gastronomia, centre de documentació i recerca associada a la UdG. 
 • Espai del peix: Visites Guiades (subhasta del peix (1,5€) i al espai del peix amb tastet (6€)), Tallers de cuina (10€ adults, 2.5 mainada), Showcooking, Programa pedagògic. http://www.espaidelpeix.org/ca/activitats
 •  Barraca de Pescadors de Cala Estreta:  En aquesta última cala s’hi ha restaurat una antiga barraca de pescadors, una construcció tradicional de pedra amb volta catalana, a recer de la tramuntana.

 

En breu penjaré aquí l’àudio de Ràdio Vilafant on dono tots els detalls

 

Cousteau, Alberto I y los océanos

Corría el año 84, cada miércoles, sin falta, saliendo al mediodía del colegio, pasaba por casa a por cien pesetas – aquel billete marrón con la cara de Manuel de Falla – y corría para no encontrarme el kiosco cerrado. Así semana a semana fui coleccionando los fascículos de la Enciclopedia del Mar. Como tantos niños de los 80 crecí viendo los reportajes de Cousteau, soñando con contemplar ballenas, navegar los océanos y sumergirme en minisubmarinos amarillos, porque los minisubmarinos de Cousteau eran amarillos…

Ver aquellos reportajes era una reivindicación de Julio Verne, Tintin y Greenpeace a la vez. Los experimentos, los retos, la exploración de la última frontera como decía Cousteau, que el hombre sabía más de la Luna que del Mar, que el género humano actuaba como una plaga o que solo el Mar podía salvar a la humanidad… ésas ideas me influyeron desde la infancia y me siguen haciendo soñar con otros mundos posibles dentro de este… tanto es así que la Meca de aquella niña siempre fue el Museo Oceanográfico de Mónaco, la base de operaciones de Cousteau del que fue su director desde 1957 hasta 1988, el lugar donde atracaba el Calypso. Lamentablemente ése lugar estaba rodeado de un paraíso fiscal al que me costaba ir… me dan miedo los pijos muy pijos… hasta la semana pasada, hay que vencer los miedos!

Finalmente la semana pasada fui a ver el Oceanográfico de Mónaco y me encontré con lo mejor del Positivismo del S.XIX. Aquellas ideas de conocimiento y ciencia como motor del progreso social, el enciclopedismo, la colección y museización para ilustrar a la población. La cara amable de aquella época… porque Alberto I de Mónaco era noble pero un hombre de ciencia también y se hacía perdonar lo primero apostando ingentes cantidades de dinero en la exploración oceanográfica: barcos, edificio, material científico, hombres y mujeres de ciencia.

Si os animáis a ir encontraréis un edificio imponente, casi desafiante, sobre un acantilado muy expuesto al Mediterráneo. La primera parte de la visita discurre por una serie de acuarios con especies de los principales hábitats submarinos susceptibles de sobrevivir en una pecera. Ésta es la parte donde podéis llegar a agobiaros si hay mucha gente, hasta niños histéricos ante la pecera donde había nacido una puesta de “nemos” vi yo. La segunda parte, la del museo de principios de S.XX, es la que yo disfruté como la niña que iba cada semana a buscar el fascículo de la enciclopedia Cousteau.

Ir a descargar (En Català)

 • Info:

Tarifas: http://oceano.mc/mailings/TarifsMusee.html

Camí de la Muga: la força de l’aigua

Avui us presento a l’Anna Albó, arquitecta i guia cultural, comparteix la seva visió de patrimoni global que representen totes les construccions i indústries vinculades amb la força de l’aigua i que encara avui podem rescatar del passat a la nostra Muga.

L’Anna és col·laboradora habitual de la revista “Les Alberes” que, molt oportunament pels meus propòsits de documentar el patrimoni al voltant de la Muga durant aquesta temporada, ha publicat un deliciós i interessantíssim número sobre l’aigua a l’Empordà. L’Anna signa un article titulat “L’aigua com a motor”, on parla de l’aprofitament que, històricament, se n’ha fet prenent la Muga com exemple. Rodò!

Podcast de la secció xanxano del Quin Matí:

Ir a descargar

Podeu contactar amb l’Anna Albó mitjançant Facebook

Camí Natural de la Muga: Boadella – Pont de Molins

Comparteixo els dos darrers àudios de Quin Matí sobre l’evolució de la meva feina sobre el Camí Natural de la Muga.

 14/2/ 17  Dia Mundial de la Ràdio

El dia mundial de la ràdio vam honorar a la nostra audiència i alhora vam fer una crida per trobar el cronista, l’expert que ens pugui parlar del patrimoni de Boadella i les Escaules.

Ir a descargar

21/2/17 Camí Natural de la Muga: Boadella – Pont de Molins

Pous de glaç, rescloses, centrals hidroelèctriques, termes, molins, cormarins, salts d’aigua, coves prehistòriques… la Muga és tota una aventura… Aquí la primera versió del posicionament dels punts que ningú es pot perdre i que trobem al tram Boadella – Les Escaules – Pont de Molins del Camí de la Muga…. Només és la primera aproximació i només és un tram! aviat més!

Ir a descargar

A %d blogueros les gusta esto: