Castanyes, desenvolupament rural i turisme

El passat cap de setmana em vaig trobar amb el projecte de Castanyes de Viladrau per casualitat. Vam anar fins a Viladrau buscant fusta de castanyer i l’únic proveïdor de fusta de castanyer autòcton que vam trobar a tota Catalunya va ser allà, al Montseny, però en arribar no només vam trobar el que vam anar a cercar… Em va sorprendre un projecte integral de desenvolupament rural basat en la recuperació del castanyer i la castanya, un recurs propi, explotat tradicionalment i que ha estat abandonat progressivament fins a posar en perill el propi recurs, fins a permetre que els castanyers centenaris de Viladrau emmalaltissin sense tractament.

IMG_20160305_114514

Arribats a aquest punt només l’obstinació i la força d’una convicció molt profunda pot vèncer tots els entrebancs que s’han anat trobant l’equip de Castanyes de Viladrau amb Joaquim Soler al capdavant, al següent enllaç de fa 5 anys ell mateix explica la problemàtica:

Origen: Els catalans mengem poques castanyes autòctones

5 anys de collites i castanyers recuperats després el seu projecte s’ha consolidat i no només han recuperat la producció de castanya, han fet molt més, han fet difusió del territori, han investigat en la comercialització i en l’elaboració de productes derivats col·laborant amb 12 empreses que fan dolços, licors, cervesa o el, premiat internacionalment, formatge de Castanya, i, entrant en la gastronomia han aconseguit recuperar la castanya com a ingredient gastronòmic de primer nivell fixant plats amb castanya a les cartes d’onze restaurants de la zona.

Amb la fusta de castanyer fan difusió de les seves extraordinàries propietats, sabíeu que és una fusta que no cal tractar per anar a l’exterior? allà trobareu fins i tot mobles… però no només això, han entès que necessiten explicar el seu projecte i el seu paisatge així que tenen pensat un discurs turístic, rutes per l’entorn amb guies locals, i organitzen barbacoes, calçotades, xerrades i esdeveniments al seu local.

IMG_20160305_112906

Ah! i molt important! tenen una botigueta ben assortida, imprescindible per monetitzar les visites, 2000 anualment… ho tenen tot. Recomano la visita per conèixer un producte ben nostre i una manera de fer que ens hauria de servir d’exemple per a recuperar altres recursos naturals, altres boscos. Espero tornar aviat per fer alguna de les rutes.

Aquí trobareu el tall de Ràdio Vilafant

Ir a descargar

Més info:

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s