La Ruta del Suro en bicicleta

Mai hauria dit quan vaig arribar a l’Empordà que una de les coses que més m’havien de fascinar seria un tros de suro… Mai hagués dit que el producte de la indústria surera, el tap de suro, hagués estat el producte més exportat de tot l’Estat espanyol a principis del S.XX… també ignorava que si algú vol suro només pot comprar-lo als escassos territoris on creix naturalment… us pica una mica la curiositat? Us proposo una ruta en bicicleta per aprendre i passar-ho bé…

Tot recorregut sobre el paisatge implica una lectura del territori, un fil conductor que ens introdueix en un tema. Proposem que aquest fil conductor, en el cas de la ruta interpretativa de la història i l’etnografia del suro, ens porti fent el camí que recorria el suro, des del més probable focus introductori del suro com a indústria a Catalunya, Les Salines i concretament Agullana, passant pel territori vitivinícola de l’Empordà on comprendre la relació vi – suro, per finalitzar a Palafrugell on, no per casualitat, trobem el museu del suro i el principal centre d’investigació sobre el suro o l’actual seu de Retecork (institució….)

ruta suro

 

El rutaire trobarà a la zona d’Agullana (La Vajol, Cantallops, Morellàs, La Jonquera) un bosc surer cuidat, on entendre la dinàmica de l’explotació silvícola, les lleves, la selecció de la matèria primera, els problemes i les amenaces de l’alzina surera i, a la població mateix, un poble que sorprèn pel seu urbanisme de configuració industrial, la dimensió dels seus espais públics que ens parla de la que va ser la segona població en importància de l’Alt Empordà, el “Petit Madrid”, on es van donar fenòmens com la immigració, la creació de burgesia, la il·lustració de la població. Tot en un espai reduït i fàcil d’abastir fins hi tot visualment. A Agullana el suro ho explica gairebé tot. Per sort encara trobem població, cada cop menys, que sap pelar l’alzina i fer taps. Cal remarcar que Agullana és exemple d’un dels potencials turístics interpretatius endèmics de les nostres comarques; a cap altra zona surera conviu, com si ho fa aquí, explotació surera, indústria del tap i producció vinícola, cap altre paisatge aporta el binomi de l’explotació de l’alzinar surer i vinya.

El següent punt d’atracció d’aquesta ruta ha de ser, precisament, la vinculació de les qualitats del suro amb les qualitats del vi. L’àrea de la DO Empordà ens ofereix l’espai perfecte per participar en alguna de les propostes que fan els cellers de la zona, recorreguts, tasts de vi …. És el moment oportú de la ruta on entendre el tap de suro com a producte.

Una parada obligatòria són les ruïnes d’Empúries, la porta d’entrada del correu de la vinya introduïda pels grecs a la península.

La darrera estació de la ruta ha de ser, òbviament, Palafrugell on, com ja hem indicat, es concentren els principals organismes defensors i promotors del patrimoni surer i la seva pervivència també com a font de recursos econòmics. Es fa imprescindible una visita al Museu del Suro i un recorregut per la vila de Palafrugell on identificar la petjada de la indústria surera.

Palafrugell ens explica la gran indústria, és on, per exemple, famílies agullanenques van traslladar-se per fer créixer la seva empresa, Palafrugell ens parla de la comercialització del suro, l’exportació, la reflexió i el futur.

En aquest enllaç trobareu el track pel vostre GPS o un PDF amb el mapa i una descripció de com fer-ho servir amb noves tecnologies.

 

ruta suro

Clicant sobre la imatge arribes al portal des del qual visualitzar i descarregar la ruta. Clicant sobre els globus de la línia de punts d’interès o sobre els punts en el mapa apareix la informació de cada punt d’interès a la dreta de la pantalla.

Per guiar-te amb GPS pots descarregar-te gratis la ruta i la seva informació des de l’aplicació “Ulugh” disponible per Android. Una vegada “Ulugh” en el teu mòbil només has de buscar amb el formulari de descàrregues per la ID de la ruta “560490″, en aquest cas.

Amb Ulugh pots gaudir de cartografia offline de la següent manera: mentre tinguis wifi o connexió de dades, veu a configuració, aquí amplia la caché a 60 dies. Després activa la ruta que vas a fer i canvia la capa a OpenStreetMaps, solament falta que prenavegues per la cartografia que vas a necessitar en diversos zooms perquè es guardin en la caché…ja ho tens tot en local! gaudeix del passeig!

 

+ Informació:
Museu del Suro de Palafrugell: http://www.museudelsuro.cat/

Museu del Suro Maureillas: http://maureillas.fr/page_vivre_patrimoine.htm

Retecork: http://www.retecork.org

Itinerari: http://www.routeyou.com/ca/route/view/560490/ruta-ciclista/ruta-del-corcho-bicicleta.es

Un comentario en “La Ruta del Suro en bicicleta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s