Excursió al Salt del Fitó

Salt del FitóA banda de destrosses i fenòmens inesperats com el canal de l’Ave a Girona, les pluges torrencials reactiven la natura, remouen les lleres dels rius i fan entendre alguns fenòmens geològics… Coneixeu el Salt del Fitó?, Acompanyeu-me aquesta setmana a descobrir una de les perles de l’Albera.

L’insigne excursionista i home de la Renaixença, Carles Bosch de la Trinxeria, ja va recollir en el seu llibre “Records d’un excursionista”, recopilatori dels seus escrits naturalistes tan propis del Romanticisme, la fascinació que li causava aquest accident geogràfic amb aquestes paraules:

“He recorregut bastant nostra terra catalana i en cap lloc he vist un terreno primari tan ben caracteritzat com en la comarca de l’alt Llobregat. Aquest riu corre encaixonat entre dues muralles de granit de 150 a 200 metres d’altura, en mig de rocam i cascades. A mesura que es puja riu amunt, aquestes muralles es van estrenyent fins arribar a una gran cascada de 30 metres d’elevació; és coneguda per lo Salt d’en Fitó. És imponent i causa espant al mirar de dalt a baix. En temps de pluges que lo riu porta molta aigua, d’ una hora lluny se senten los brams de l’aigua que cau d’aquella altura en mig d’un caos de grans penyes graníticques rodolades del cim de la muntanya. Al contemplar aquell sublim horror desde lo alt del cingle, un pensa en los inmensos cataclismes de la època primitiva, en les primeres i misterioses convulsions del globo… “
També feia referència als veïns del Mas Rius, que vivien a tocar dels salts, als qual descrivia així: “un senyor molt obsequiós i amable, se fa un plaer de fer visitar lo Salt del Fitó als excursionistes”

(Text recollit del web http://www.lajonquera.info/saltdelfito.html)
 

En aquest cas us recomano un itinerari per tranquil·lament en un matí o tarda on a banda del Salt visitareu altres punts d’interès ben interessants:

 

  •  Anar a veure el salt després de fortes pluges (ara porta prou aigua a causa de les pluges constants durant l’estiu i les fortes pluges de la setmana passada)
  •  passarel·la metàl·lica per accedir al salt
  •  Sant Pere Pla de l’Arca: ermita preromànica del segle X
  •  Dolmen de les Pedreguers
  •  Vistes panoràmiques sobre el castell de Bellegarde del Pertús, Les Salines, Massís del Canigó, pobles del Rosselló, Puig Neulós i fins i tot les Corberes (les Corbières) que limiten el Rosselló

Aquesta ruta de 8 km de mitjana-baixa dificultat ens porta per l’Albera des de El Pertús fins al Salt del Fito. Un salt d’aigua sobre el riu Llobregat de l’Empordà de 59 metros d’alçada. La ruta surt del pàrquing de Els Límits que s’accedeix agafant el carril a la dreta de les cabines de la duana, passant pel túnel sota l’autopista. La ruta surt a una alçada de 275 metros i puja a fins als 695 metros, que resulta en un ascens total de uns 420 metros.
La major part de l’itinerari transcorre per camins fàcils amb pendents suaus (5 % de pendent mitjà). L’únic tram de gran dificultat és un tram relativament curt però molt empinat just passat el salt. L’associació excursionista però ha posat unes cadenes per facilitar la pujada per les roques de gran mida.
Una vegada a dalt es pot gaudir d’unes meravelloses vistes sobre la Vall del Llobregat, L’Albera i les Salines.
Un bon lloc per dinar o per fer una petita pausa de descans és la font que es troba gairebé a mig camí.

La durada total de la ruta és de més o menys 3h 30′

En aquest enllaç trobareu el track pel vostre GPS o un PDF amb el mapa i una descripció de com fer-ho servir amb noves tecnologies.

 

Ruta Salt Fitó

Clicant sobre la imatge arribes al portal des del qual visualitzar i descarregar la ruta. Clicant sobre els globus de la línia de punts d’interès o sobre els punts en el mapa apareix la informació de cada punt d’interès a la dreta de la pantalla.

Per guiar-te amb GPS pots descarregar-te gratis la ruta i la seva informació des de l’aplicació “Ulugh” disponible per Android. Una vegada “Ulugh” en el teu mòbil només has de buscar amb el formulari de descàrregues per la ID de la ruta “219753″, en aquest cas.

Amb Ulugh pots gaudir de cartografia offline de la següent manera: mentre tinguis wifi o connexió de dades, veu a configuració, aquí amplia la caché a 60 dies. Després activa la ruta que vas a fer i canvia la capa a OpenStreetMaps, solament falta que prenavegues per la cartografia que vas a necessitar en diversos zooms perquè es guardin en la caché…ja ho tens tot en local! gaudeix del passeig!

 

+ Informació:
Salt del Fitó: http://www.lajonquera.info/saltdelfito.html
Sant Pere Pla de l’Arca: http://www.lajonquera.info/santpere.html

Un comentario en “Excursió al Salt del Fitó

  1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s