La importància Ibera de l’Empordà

Jo no ho sabia, em sonava, però no tenia realment consciència de la importància històrica que va tenir la ciutat… CIUTAT… d’Ullastret, la capital dels Indiketes.

En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany, tot just acabades de celebrar el passat cap de setmana a Catalunya, una jornada d’activitats exclusives, de portes obertes i de posada en valor del patrimoni cultural europeu, de les 376 activitats programades a Catalunya em va atreure molt la idea d’una visita guiada pels arqueòlegs del jaciment de «l’Illa d’en Reixac», un jaciment que normalment està tancat al públic i on hi ha importants novetats, de fet encara estem en període de primícia doncs l’estudi dels arqueòlegs encara no s’ha publicat. Un dels arqueòlegs responsables, en Gabriel de Prado, ens va llegir, interpretar el jaciment amb tota mena de detalls, un luxe!

Imatge obtinguda amb georradats del jaciment on es veu tota la trama urbana.
Imatge obtinguda amb georradats del jaciment on es veu tota la trama urbana.

 

En aquesta imatge podem veure a l’esquerra la part excavada en relació a l’Illa d’en Reixac i a la dreta la imatge obtinguda mitjançant tècniques de geodetecció on podem veure la trama urbana, densament poblada, d’aquesta illa.

Sí, aquest jaciment abans era una illa i el segon nucli urbà de la ciutat d’Ullastret, l’altre és el, més conegut, Puig de Sant Andreu. He posat molt èmfasi en dir ciutat i és que m’ha sorprés molt saber que la població d’aquesta ciutat habitada entre el segle VI i el II aC va arribar a ser de 9000 habitants, per fer-nos una idea, la ciutat de Girona no va arribar a 10.000 habitants fins al segle XIV-XV.

Us podeu imaginar la situació d’aquella època?, una illa rodejada d’una extensió d’aigua com dos cops l’estany de Banyoles, connectada amb el mar, densament poblada, rodejada d’unes muralles imponents, amb temples, mercats, sitges pel gra, artesans, picapedrers, cisternes… Recorda força a la seva coetània Empúries no? i és que els grecs i després els romans van inspirar molt als ibers, les dues cultures col·laboraven mitjançant el comerç. Els grecs van venir atrets pel gra dels Indiketes que habitaven una zona humida on els llims dels rius Ter, Daro, etc alimentaven una terra molt productiva amb prou excedent per a comerciar.

Recomano molt la visita a Ullastret, és una pena que encara no es pugui visitar l’Illa d’en Reixac i que amb els escassos recursos que s’hi poden dedicar a l’arqueologia, és previsible que passaran molts anys abans que es pugui, però amb l’itinerari al Puig de St. Andreu on els recursos interpretatius estan molt bé: hi ha molta explicació, diagrames, etc, igual que al museu, on podem trobar peces molt interessants com restes d’escriptura ibera, els macabres «cranis enclavats», motlles per fer agulles…ens podem fer una idea de tot plegat.

Podeu visitar el Jaciment i museu d’Ullastret els dimarts i diumenges durant tot l’any (consultar horaris a http://www.mac.cat o al 972 17 90 58). Els primers diumenges de mes entre març i octubre hi ha una visita teatralitzada inclosa en el preu d’entrada.

 

Ullastret_web_03
Gabriel del Prado, l’Arqueòleg, explicant la cata que ha mostrat la muralla del Jaciment
Ullastret_web_11
Sitges de gra
Ullastret_web_10
Vista de la plana de conreu des del Puig de St. Andreu.

Un comentario en “La importància Ibera de l’Empordà

  1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s