Jornades europees del patrimoni, Théâtre de l’Archipel

Quin bon matí el d’ahir! Vam anar a Perpinyà una mica perquè tocava, perquè ahir, com cada tercer cap de setmana de setembre, eren les «Jornades europees del patrimoni» a la Catalunya Nord, i l’agenda del turisme cultural ens presentava una oportunitat massa temptadora com per no anar-hi, sobretot perquè hi ha molt passis guiats en català.

Vam decidir participar de les portes obertes del flamant «Théâtre de l’Archipel» de Perpinyà, un edifici que ens atreu la mirada des de ben lluny. Els seus volums y colors fan que clavis la teva atenció en ell. Un cop més Jean Nouvel ho ha aconseguit; conjugant formes orgàniques, materials, tecnologia i al·legories -gairebé poètiques- als símbols de la terra que acull les seves obres, transforma edificis en espais que venen de gust, que et reclamen per explicar-te quelcom.

De la mateixa manera que la Torre Agbar vol recordar les formes arrodonides de la muntanya de Montserrat i, alhora, colar-se en l’obra de Gaudí encaixant en el perfil de la Sagrada Família si esculls la perspectiva oportuna, el conjunt de cinc edificis del Teatre de l’Arxipèlag tenen una explicació.

teatre-de-larxipelag_2

Particularment a mi el que més em sedueix és l’anomenat «Grenat», el pati de butaques. Una sala que pot acollir, segons la seva configuració, entre 600 i 1100 places amb una acústica i visibilitat increïbles i molt ben resoltes per oferir sempre un espai acollidor. El «Grenat» emula un còdol de riu Têt i la pedra preciosa del granat originaria de la regió del Canigó…jo no tenia ni idea del fet que hi havia un negoci de l’extracció i manufactura dels granats catalans.

Enganxat al Grenat trobem la Torre sobre l’escenari, una estructura contundent que recorda al Castillet de Perpinyà, coberta per pedres de color siena extretes de l’entorn. Al cim de la Torre un mirador sobre la plana del Rosselló amb el Massís del Canigó com a decorat.

Torre i Grenat permeten presentar a l’escena catalana des d’Òperes amb importants exigències de decorat a espectacles de dansa.

L’edifici quadrat d’acer corten és l’anomenat «Le Carré». Una sala polivalent que admet multitud de configuracions internes, inclús es pot obrir a la vista de la ciutat com un gran escaparat. Té una capacitat de 400 persones assegudes i més del doble de peu.

Fins aquí hem vist un teatre, modern, amb dues sales, sorprenent, però un teatre…els darrers edificis que us presentaré són els que fan de l’Archipel un projecte apassionant al tombar de casa…

L’edifici daurat en al·legoria a l’or que rodava pels rius de Rosselló, l’escut de Guifre el Pilós i el Sol de la França meridional -tot això- és l’espai destinat a l’administració del teatre, però a més ofereix tota una planta a les companyies teatrals i de dansa que venen a l’Archipel a crear els seus espectacles. Els ofereix un espai administratiu a l’edifici daurat i a l’edifici «Le Studio» una rèplica de l’escenari de la Torre perquè puguin crear i assajar en les millors condicions possibles, amb un terra de fusta especial per protegir les articulacions d’actors i ballarins, totalment insonoritzat i a cinc metres de l’escenari definitiu, tant sigui el del «Grenat» com el del «Carrè». El conjunt es culmina amb una nau per treballar escenografies amb un moll per descarregar camions a l’alçada dels tres escenaris…em van venir ganes de fer-me directora de teatre, actriu, fins i tot ballarina, per gaudir d’aquell espai com a creadora. Quin luxe!

Us recomano molt la visita al «Théâtre de l’Archipel», especialment si sou aficionats a les arts escèniques o a l’arquitectura, no us decebrà. Es poden concertar visites per a grups durant tot l’any adreçant-se a la web del teatre http://www.theatredelarchipel.org/ demanant una visita en català. A més la programació del teatre és molt atractiva, està considerat un escenari nacional de primer nivell…és com per tenir-ho ben present.

 

Agenda:

I si la setmana passada van ser les Jornades europees del patrimoni a la Catalunya Nord, el proper cap de setmana són a la Catalunya sud, a continuació una selecció de l’oferta més propera publicada a la web de la Generalitat:

Jornades europees del patrimoni

Els tuitaires podeu seguir aquest esdeveniment amb els hashtags #JornadesEuropeesPatrimoni i #JEP2014

 

L’Escala:

 • «Empúries: seguint la traça gregorromana» –  Visita a Empúries, comentada per un dels arqueòlegs del museu., 27/09/2014 a les 11 h (+ info)
 • Visita guiada i recital de poemes a les gàrgoles de l’església de l’Escala, 27/09/2014 a les 18h (+ info)
 • Jornada de portes obertes Museu d’Arqueologia 27/09/2014, de 10 a 20h (+ info)

Besalú:

 • Visita «Besalú, museu obert» – Visita un dels conjunts medievals catalans més singular, on destaquen el pont, el Micvé i les esglésies del Monestir de Sant Pere i de Sant Vicenç entre altres elements.
  Reserva prèvia imprescindible.  27/09/2014 a les 10 h, durada: 1 h 30 min (+ info)
 • Visita «Descobreix el passat medieval de Besalú» -26/09/2014 al 28/09/2014  a les 12 h

Castellò d’Empúries: (+ info)

Port de la Selva:

 • Jornades de portes obertes al conjunt monumental de Sant pere de Rodes – 27/09/2014 al 28/09/2014 de 10 a 20 h (+ info)

Llança:

 • Itinerari «Llançà, un viatge a la història» – 27/09/2014 a les 10.30 h (+ info)

Verges:

 • Ruta en bicicleta «La ruta de l’aigua» (Verges, Colomers, Jafre i Canet de la Tallada), 27/09/2014 de 9.30 a 15 h aproximadament. (+ info)

Vilabertran:

 • Jornades de portes obertes a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, del 27/09/2014 al 28/09/2014, Dia 27: de 10 a 13.30 h i de 15 a 17.30 h
  Dia 28: de 10 a 15 h (+ info)

Vilafant:

 • Visita al conjunt monumental i arqueològic de Palol Sabaldòria
  • Dissabte 27 (a les 10.30 h i a les 17.30 h)
   Visita guiada al conjunt arquitectònic i a l’entorn natural de Palol Sabaldòria, situat al municipi de Vilafant (Alt Empodà), a aproximadament un quilòmetre del nucli antic i contigu al riu Manol. Format per les restes d’un poblat iber, l’església pre-romànica, el castell medieval de la família dels Arnau de Palol, del qual només es conserven el murs, i la gran masia renaixentista que data de mitjans del s. XVI. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i actualment propietat de l’Ajuntament i en procés de rehabilitació.
  • Diumenge 28 (a les 10 h)
   Xerrada sobre el procés de rehabilitació del conjunt. (+ info)

Un comentario en “Jornades europees del patrimoni, Théâtre de l’Archipel

 1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s