Propòsits per l’any nou

Plantejar-me propòsits d’any nou és un exercici que faig sense proposar-m’ho, suposo que tots ho fem amb més entusiasme o menys. Arriba el final d’any i et veus fent balanç, comença el següent i et planteges nous reptes.  Jo vaig acabar l’any passat acomiadant amb dignitat un antic projecte, Ulugh, i començo aquest anunciant un dels projectes que em plantejo per el 2017… us ho explico per comprometre’m, però també perquè m’ajudeu.

camins

Aquest 2017 faré una guia sobre l’Empordà, una col·lecció d’itineraris amb explicació de tots els atractius que sigui capaç d’identificar, i ja sabeu que per mi els atractius més interessants son els que viuen, o sigui persones, animals, vegetals o coses que ens transmeten i inspiren vida.

Ho faré resseguint itineraris ja marcats, per dos motius, perquè ja estan marcats i això rentabilitza recursos que ja tenim, i perquè els camins es conformen segons criteris orogràfics i aquests no canvien…o canvien en edats geològiques que res tenen a veure amb la vida dels humans.

I és que el nostre Empordà te sobre el seu mapa una malla de camins sobre els que s’han configurat itineraris culturals ben interessants, des de la Via Augusta, el Camí de St. Jaume, als camins de la retirada i exili, passant pels GR i rutes varies vinculades al paisatge, costums o personatges (Ruta del Suro, Walter Benjamin…).

Hi ha material per anys! però començaré pel Camí Natural de la Muga, que és ben interessant i el tenim molt abandonat, avui us el pressento i l’aniré desvetllant per etapes… m’hi acompanyes?

«El Camí Natural de la Muga segueix el curs del riu La Muga i connecta diferents espais naturals de Girona, com l’Espai d’Interès Natural (EIN) de l’Alta Garrotxa, el EIN de ses Salines, el EIN Penyasegats de la Muga i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, descobrint al seu pas els diferents hàbitats associats al riu, des del bosc de ribera fins a les planes al·luvials, unint d’aquesta forma els Pirineus amb el Mar Mediterrani.

Al llarg d’aproximadament 40 quilòmetres, el Camí Natural pansa pels termes municipals de Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella i els Escaules, Pont de Molins, Cabanes, Peralada i Castelló d’Empúries-Empuriabrava, per una ruta que permet practicar activitats com la pesca, el cicloturismo i el senderisme.

El paisatge de la comarca per on circula La Muga està estretament relacionat amb el riu. En el seu curs s’han situat molins de farina, pous de gel, regadius i hortes, tota una cultura tradicional i agrària que, evidentment, vincula el paisatge i el territori amb la zona de pas i frontera que és l’Alt Empordà.

A més, el Camí Natural de la Muga connecta amb altres circuits, com la xarxa de senderes Itinerànnia, el GR-11, el GR-2, el GR-92, les rutes de bicicleta tot terreny (BTT) del centre de la zona Salines- Bassegoda i el camí de Sant Jaume.»

 

Aprofito per presentar-vos el programa de Caminos Naturales, vida en movimento, com proposta de turisme sostenible:

 

Us animo a fer-me arribar propostes o correccions, podeu fer servir les xarxes (@xanxano) o el formulari de contacte

  • Info:

http://www.mapama.gob.es/es/desarrollo-rural/temas/caminos-naturales/caminos-naturales/sector-noreste/muga/la_muga.aspx

 

 

 

3 comentarios en “Propòsits per l’any nou

  1. Una molt bona idea Xandra! El Camí Natural de la Muga és fantàstic, però li falta més promoció i continguts. Esperem veure publicada un dia aquesta guia… Pots comptar amb nosaltres per qualsevol cosa que et pogui ser d’ajuda.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s