Camí natural de Muga: Sant Llorenç de la Muga

Comencem aquesta petita aventura per un dels racons més bonics i mal coneguts de l’Empordà, la Garrotxa de l’Empordà.

santllorenc%cc%a7-6

La Garrotxa de l’Empordà forma part de l’unitat de paisatge de l’Alta Garrotxa, que es defineix a si mateixa en la web del consorci que la gestiona com  «una unitat geogràfica força ben delimitada que es troba a cavall de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. Es tracta d’una vasta regió dels Prepirineus orientals, d’uns 400 km2, dels quals 32.864,57 hectàrees es troben actualment protegides pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, en haver estat declarades Lloc d’Importància Comunitària i Zona d’Especial Protecció per les Aus. La diversitat i la complexitat geomorfològica d’aquest espai natural protegit ha dibuixat un paisatge espectacular i ple de contrastos. Un paisatge abrupte i de difícil accés, una realitat que recull perfectament l’etimologia del mot garrotxa: terra aspra, trencada, de mala petja»

captura-de-pantalla-2017-01-19-a-las-11-33-19

És una zona de molt escassa població on pots sentir una natura feréstega i trobar indrets on perdre’t si és el que vols…però si encara no has sentit la crida de la veu de jungla, jo et proposo que m’acompanyis a descobrir paratges naturals i culturals tot seguint el curs del Riu Muga, d’una manera plaent i accessible per gairebé tothom. Ho farem per l’itinerari que planteja el Camí Natural de la Muga ,però en sentit contrari a com es planteja normalment; nosaltres seguirem el sentit de l’aigua, que fa baixada… El començarem a Sant Llorenç de la Muga i l’acabarem a la desembocadura del riu a la Mediterrània a Empúria Brava. Som-hi?

Sant Llorenç de la Muga

santllorenc%cc%a7-7

Sant Llorenç és un dels pobles medievals més ben conservats que conec, petitó, amb cases de pedra molt ben conservades, ocupant l’ull d’un meandre del riu que l’embolcalla i acompanya pràcticament a peu pla. Sant Llorenç viu en comunió amb la Muga, tant que a l’estiu s’acomoden els còdols del riu per fer una bassa on tothom pot capbussar-se com els bernats pescaires dels que sovintegen les seves ribes…amb una mica de sort i molt de silenci, pots arribar a veure una llúdriga, encara que és més probable que et trobis algun pescador de dos potes llençant la mosca per pescar barbs de muntanya o truites.

Com sempre remuntar la història ens explica el present, i a Sant Llorenç  els noms dels carrers, la configuració de la trama urbana, les seves pedres en muralles, església, portes, cases i torres ens recorden les diferents èpoques de Sant Llorenç. Per començar durant l’edat mitjana Sant Llorenç destacava per la producció de draps de llana. Tot el procés es feia a Sant Llorenç: tenir cura de les ovelles, netejar, cardar, filar i teixir la llana… i ho devien fer molt bé perquè el drap de Sant Llorenç era conegut i preuat a l’època. La riquesa d’aquest comerç va fer créixer la seva importància i a la vila se li van concedir el privilegi d’organitzar un mercat mensual i una fira anual que durava tota una setmana. Era una fira tant important que la gent demanava salconduits per poder viatjar des de lluny, de fet, hi ha indicis de que es va s’hi establir una petita comunitat jueva dedicada al comerç i el préstec. Cal recordar que la proximitat de Besalú i la importància del seu call. La comunitat de Sant Llorenç pertanyia a la «Col·lecta de Besalú» (Una Col·lecta era una organització jueva supra-comunal que reunia diverses aljames amb una finalitat econòmica: la distribució, taxació i recaptació dels impostos per lliurar-los al rei.)

D’època medieval es conserven les muralles, tres portes i tres torres de lliure accés que li donen al poble un aire medieval encisador i molt divertit, si aneu amb nens acabareu parlant com cavallers… i també una curiositat única… A Sant Llorenç és possible veure des d’alt la taulada de pedra original de l’església romànica, doncs en una de les moltes transformacions que va patir l’Església de Sant Llorenç van construir per sobre preservant aquest tresor en condicions òptimes per ser que avui podem veure -sense cap dron- cóm es construïa una teulada, per aquesta visita cal que us poseu d’acord amb l’Ajuntament perquè us facilitin l’accés.

santllorenc%cc%a7-2

La llana va donar el relleu en importància econòmica a l’extracció i producció de ferro. Les muntanyes que embolcallen Sant Llorenç son particularment riques en aquest mineral, i aquest fet va tenir moltes conseqüències per la vida de Sant Llorenç, de fet, va tenir molta importància en un capítol principal de la Història d’Europa… però hauràs de seguir el fil del meu relat per desvetllar-ho… si no pots suportar la incògnita don-li al play de l’àudio que faig una mica de spoiler 😉

 

Ir a descargar

 

Infos: Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga

Bibliografia: Girona, ciudad judía Material de la visita didáctica al Museo de Historia de los Judíos de Girona.

3 comentarios en “Camí natural de Muga: Sant Llorenç de la Muga

  1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s