Mercats i Fires de l’Empordà

Sé que no sóc l’única… una de les coses que més m’agrada fer quan viatjo és visitar els mercats locals. Des del Mercat de les Espècies d’Istanbul, passant pel mercat dominical de Brussel·les, qualsevol mercat mexicà o, simplement, el mercat dels dissabtes de Ceret em resulten hipnòtics, impossible per mi passar de llarg d’un mercat. Els mercats m’atreuen tant que diria que és una de les primeres coses que recordo quan repasso les meves escapades arreu.

I és que un mercat és la millor porta d’entrada a la vida local, un mercat de carrer on els artesans, els petits productors d’aliments, plantes, animals, per no parlar de les paradetes de menjar de carrer tan esteses a tots els mercats del món… Perquè de mercats hi ha a tot el món, a tots els continents, totes les religions, en definitiva, totes les cultures que han passat la revolució del neolític tenen mercats i això és un gran tret en comú entre turistes i locals. La relació és clara, fàcil de dur-la a terme, pacífica i engrescadora per les dues parts… és per això que veig moltes oportunitats perdudes a l’Empordà, començant per què li podríem donar molta més importància a escala local, els podríem dinamitzar molt més, donar-ls-hi el gran valor que tenen i en conseqüència obrir-los més als visitants, tant els visitants d’un dia, com els turistes. No dic que això no passi… però crec que li podríem treure molt més suc.

Destaco algunes de les iniciatives dutes a terme pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà per fomentar el consum de productes locals on destaca la importància dels mercats locals per afavorir el seu consum. Al web podreu trobar un llistat de mercats i fires de productes locals.

Fires i mercats on comprar productes locals

 

Fires empordà

A nivell turístic tot el que he trobat és una llistat, una mica escadusser, dels mercats setmanals al web d’Empordà Turisme … és un inici.

MERCATS SETMANALS DE L’ALT EMPORDÀ

Dilluns

CADAQUÉS – Tel. Ajuntament – 972 25 82 00

Dimarts

CASTELLÓ D’EMPÚRIES – Tel. Ajuntament – 972 25 04 26

FIGUERES – Tel. Ajuntament – 972 67 35 30

Dimecres

LLANÇÀ – Tel. Ajuntament – 972 38 01 81

SANT PERE PESCADOR – Tel. Ajuntament – 972 52 00 50

Dijous

FIGUERES – Tel. Ajuntament – 972 67 35 30

Divendres

EL PORT DE LA SELVA – Tel. Ajuntament – 972 38 70 25

PORTBOU – Tel. Ajuntament – 972 39 02 84

Dissabte

FIGUERES – Tel. Ajuntament – 972 67 35 30

VILAMALLA – Tel. Ajuntament – 972 52 51 76

EMPURIABRAVA – Tel. Ajuntament Castelló d’Empúries – 972 25 04 26

SANT MIQUEL DE FLUVIÀ – Tel. Ajuntament – 972 56 80 70

Diumenge

BÀSCARA – Tel. Ajuntament – 972 56 00 07

L’ESCALA – Tel. Ajuntament – 972 77 48 48

LA JONQUERA – Tel. Ajuntament – 972 55 40 05 ROSES – Tel. Ajuntament – 972 25 61 44

Mercat de Segona Mà de Vilajuïga

mercat

Al fil de tot això vull destacar la meva visita d’ahir al mercat mensual de Vilajuïga, un mercat que va sorgir de la iniciativa d’una associació de la vila «Gent de Vilajuïga» i petits productors… de muntar un mercat de segona ma, intercanvi i artesania. Ho trobaven a faltar, em deien, i és que el mercat no només els facilita buidar l’armari i comprar sabons, arracades o most ecològic, el mercat de segona ma de Vilajuïga és tot un esdeveniment social, a petita escala, modest, però una manera fantàstica de retrobar-se amics i veïns un cop al mes, doncs a més del mercat hi ha sempre una actuació musical i un petit bar.

En definitiva… reivindico els mercats i fires com un dels majors atractius turístics dels territoris, ens els hauríem de prendre molt més en serio. 

Altres llistats de fires i mercats setmanals

Mercats Setmanals de Catalunya

mercats setmanals

Relacionat:

Importància dels productes de K0: http://www.diaridegirona.cat/alt-emporda/2014/07/23/productes-km-0-aturar-foc/679896.html?utm_source=rss

Exemple de promoció dels mercats i fires municipals: http://www.narbonne-turismo.es/descubrir/los-sabores/los-mercados/mercados-y-ferias

Un comentario en “Mercats i Fires de l’Empordà

  1. Como en la mayoría de los post que he podido leer, totalmente de acuerdo. Además del potencial turístico, me gustaría incidir en la potencialidad de los mercados de cercanía (reconfigurados y adecuados) para el sector primario: pueden ser una pieza clave en la viabilidad económica de los modelos de agricultura campesina, potenciando directamente el mantenimiento de paisajes y tradiciones, que a su vez son una parte importante del atractivo turístico.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s