Santa Maria del Roure, Pont de Molins

Diu la llegenda que al monestir benedictí de Santa Maria del Roure hi va tenir lloc un prodigi. Amb les Guerres dels Remences, la petita comunitat de monjos va haver de fugir del monestir, però amb la por de poder protegir la Imatge de la Mare de Deu en la seva fugida van amagar-la a la soca d’un roure. Anys després quan es va fer la pau, van tornar uns monjos al monestir però van saber trobar el roure on estava amagada la imatge fins que un brau del bestiar del mas Jordà de Pont de Molins va indicar bramant i gratant la terra el roure que li donava refugi a la imatge i així la van recuperar i per això la coneixem com la Mare de Deu del Roure.

El passat 13 de maig l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) i l’associació Via Pirena juntament amb l’Ajuntament de Pont de Molins, van organitzar una visita guiada per donar a conèixer l’espai recuperat després d’una restauració i consolidació de l’antic monestir benedictí i a l’hora la seva importància estratègica i centre neuràlgic de la Guerra Gran a finals del segle XVIII.

L’arqueòloga i presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Anna Maria Puig, ens va llegir les restes arqueològiques interpretant el període històric de la construcció i ús de l’església del que va remarcar la importància i àrea d’influència del santuari per la població veïna de llavors, des de Darnius a Figueres.

roure-2

 Marià Baig, (centre) investigador del període de la Guerra Gran,  Lluís Bayona, (esquerra) arquitecte-director obres de restauració, i  Anna M. Puig, arqueològa i presidenta de l’IEE, el passat dissabte 13 de maig de 2017 en la visita guiada al monestir. 

 

Amb la restauració estem recuperant físicament tant el monestir, l’església i el puig on es va construir el monestir,  com tota la seva història i simbolisme.

Pont de Molins queda a un costat de la NII, antiga Via Domitia i la Muga, dos fronteres naturals que l’han convertit en un lloc estratègic, però molt especialment durant «la Guerra Gran» com és coneguda entre els cronistes locals pel fort impacte que va suposar la Guerra de la Convenció, al 1794, per la població local.

Posem-nos en situació: S’acaba de proclamar la República Francesa i les monarquies europees s’afanyen per evitar que cali la iniciativa entre la població, s’alien i ataquen per diferents flancs a la República Francesa un dels principals camps de batalla va ser la franja de territori que emmarquen la Muga i el Tec. La població es mobilitzada, els pagesos han d’entregar collites i equipaments a l’exèrcit i els homes joves son obligats a servir al «Sometent» o als Miguelets.

El professor Marià Baig, estudiós d’aquest període a l’Empordà ens acaba d’il·lustrar el moment. (escoltar audio)

roure-11
Vista des del campanar (restaurat i visitable) dels fonaments del claustre recuperat

 

La visita va acabar amb l’explicació de les tasques de consolidació i restauració i la projecció de l’espai en el futur per part de seu l’arquitecte-director, Lluís Bayona. De les tasques d’identificació dels espais és molt remarcable la troballa fa dos anys d’un antic claustre que no era previsible trobar, una sorpresa que ha marcat el ritme de tot el projecte. Avui l’espai es visitable i d’accés lliure parcialment (claustre, campanar, cisternes) i s’espera poder continuar amb la seva reconstrucció en properes campanyes.

Val la pena pujar per tots aquests motius i per les espectaculars vistes de la Plana, els Pirineus i la Garriga empordaneses…se’ns dubte un enclau estratègic.

Més info:

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6829

http://www.catalunyamedieval.es/santuari-de-la-mare-de-deu-del-roure-pont-de-molins-alt-emporda/

https://es.wikipedia.org/wiki/Santuario_de_Santa_Mar%C3%ADa_del_Roure

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s