Ara ve Nadal, matarem el gall

Ara ve Nadal, matarem el gall… Ja hi som! un altre any revivim la roda del consumisme i rememorem passatges religiosos en els que, no només, molts ja no hi creiem, sovint no sabem ni què volen dir.

A molts el Nadal ens incomoda, si no fos per la il·lusió de la canalla ja hauríem plegat… però…alguna cosa deu tenir aquesta època de l’any quan en ella es concentren celebracions i esdeveniments des d’abans de que hi hagués Nadal, i molt potents deuen ser pel nostre inconscient col·lectiu quan no hi renunciem del tot.

Avui em vull detenir en aquells símbols i mites i ritus que embolcallen el Nadal, de fet que son precursors del Nadal doncs, sabem que en aquesta època de l’any els antics pagans celebraven el naixement de Mitra que segons la Viquipèdia:

 «• Mitra nasqué el 25 de desembre, en una cova.[7]
• Els pastors foren els primers que el trobaren i l’adoraren.
• Li van portar regals, or i essències.
• La seva mare era una verge, anomenada Mare de déu.
• Mitra era un llaç d’unió entre déu i la gent. Era un representant d’Ahura Mazda a la Terra.
• Després d’ensenyar a la Terra, Mitra ascendí al cel.
• Fou enviat pel Pare perquè es fessin els seus desitjos a la Terra
• El seu sacrifici tenia com a finalitat redimir el gènere humà.
• Els seus seguidors creien en la resurrecció, en la comunió amb el pa i el vi, en el cel i en l’infern.
• Mitra rebia l’apel·latiu de La Llum, el Bon Pastor, La Veritat.
• El dia sagrat del mitraisme era el diumenge.
• El mitraisme es representa amb una creu inscrita en un cercle, que simbolitza el sol.
En el sopar dels seguidors de Mitra hi ha la frase: «Qui no mengi del meu cos i no begui de la meva sang de manera que es confongui en mi i jo amb ell, no obtindrà la salvació…»[8]
Jesús en el seu últim sopar pronuncià una frase molt semblant: «Qui no mengi del meu cos i no begui de la meva sang, no tindrà la vida eterna…»

 

800px-BritishMuseumMithras
Deu Mitra, estàtua Romana de la col·lecció del British Museum. Imatge 

ViquipèdiaPerò de fet el culte a Mitra ja emmascarava una altra creença pagana que és el naixement del Sol… el solstici d’hivern, en una paraula. El moment en que els dies començaran a fer-se llargs i es reactivava el cicle de la vida, quelcom bàsic en les societats que vivien pendents dels cicles de la natura.

 

Però el culte a Jesús, Mitra o al solstici no és l’únic rastre de paganisme de les festes nadalenques… La tradició catalana n’està plagada començant pel «Caga tió» que probablement és una tradició d’arrel celta barrejada amb jueves i està emparentada amb la tradició gallega del «Tizón de Nadal», o el  «Cachafuòc» a Occitània on els nens també canten una cançó:  «Bota fuòc, cachafuòc, 
que nos alegre,
 que nos fague la jòia d’èstre aquí l’an que ven,
 e se sèm pas mai,
 que siaguem pas mens!». El tió, tradicionalment, es cremava i a les seves cendres se li reconeixien poders sanatoris pels conreus, la malastrugança… El sentit d’aquesta tradició estava vinculada també amb els temps del camp i la necessitat de màgia que tenim els humans, especialment quan no hi ha llum i tendim a la depressió.

Està clar que el Nadal està plena de sincretismes culturals, potser no cal deixar-se arrossegar per les crides a la compra… potser cal que ens deixem seduir per la nit dels temps i la natura compartida per totes les generacions d’humans.

Us deixo recordant que a l’Empordà tenim un «rellotge megalític» de l’edat del ferro que ens marca el solstici d’hivern. El cromlec de Mas Baleta, potser ens hi veiem allà? 😉

 

 

Un comentario en “Ara ve Nadal, matarem el gall

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s