150 anys de mutualisme a Cantallops

«1878: s’acorda establir un dipòsit de sangoneres i que sigui vigilat per un soci a disposició dels malalts que ho necessitin…»

Aquesta cita impactant des del nostre 2015, concentra moltes claus per entendre els nostres rebesavis. A mitjans del S.XIX el món canviava a més velocitat inclús que avui en dia; la màquina de vapor, la mecanització…va canviar el món dels duels d’espasa del Conde de Montecristo a la industrialització ferotge que ens explicava Dickens, en menys de trenta anys, au! rebesavis digeriu això!

Llista de socis de la Societat La Concòrdia
Llista de socis de la Societat La Concòrdia

A l’Empordà rural trufat d’indústries primeres, l’ordre social tradicional es descomposava. Arribaven noves idees de progrés, s’imposaven mecanismes com el treball a assalariat, els torns de fàbrica… el camp, tan sí com no, també participava dels canvis. És el cas de Cantallops, on els veïns es van organitzar per procurar-se ajuda mútua i així participar dels avenços en medicina i «instrucció», per fer servir una paraula de l’època, que d’altra manera els haguessin passat de llarg. Així l’onze de desembre de 1864 es funda la Societat de Socors mutus de Cantallops, «Sociedad de la Concordia».

societat

Son 150 anys de mutualisme, de teatre, de ball, de formació… els que celebra Cantallops amb una exposició a la que vaig apropar-me perquè m’enganxava de pas, ho reconec, però que un cop després d’haver-hi anat us recomano moltíssim.

Us ho recomano perquè en una sola sala, amb uns quants panells, documents i objectes, entens una època i arribes a fer-te una idea força precisa de com era la vida a finals del S.XIX i com d’eixerides eren aquelles persones que, sense saber llegir ni escriure majoritàriament, van organitzar-se per crear una societat solidària i perfectament organitzada.

urnes

Per exemple, a Cantallops han conservat el pot per emetre vots en el que es ficaven unes boles, blanca o negra, segons el sentit del vot, positiu o negatiu, de tots els socis, o posteriorment una urna de vidre on ficar papers.

caixa_societat

La caixa dels comptes i els diners amb tres claus per evitar temptacions personals i que custodiava el tresorer a casa seva.

banyera

Però el que més m’ha impressionat son les coses que s’arribaven a tenir en compte que no tenien a veure amb el que avui entenem com «el seguro» o «la mútua»… Els nostres rebesavis s’organitzaven per ajudar-se en tot, en vetllar-se quan queien malalts, en tornar-se per anar a buscar els medicaments diàriament a la Jonquera, fins i tot tenien estipulada la dignitat que havien de tenir tots els socis en el seu camí al cementiri. Realment, em poso en situació i veig que t’havies de sentir realment acompanyat en la vida si eres soci d’una societat…de fet, l’església va veure en aquestes societats una dura competència i arreu d’Europa va «copiar» el model de socors i lleure col·lectiu per no perdre el seu pùblic.

Altres aspectes molt interessants d’aquesta exposició son els propis documents; com estan redactats (en castellà), amb quina grafia, la freqüència, el rigor…i el contingut, com l’acta en la que s’aprova la compra de dues banyeres, amb rodes per canviar de casa, al 1880 i el seu reglament d’ús amb les seves taxes corresponents, o l’acta en la que es va decidir comprar una gramola al 1955 o suprimir l’obligació d’assistir als enterraments dels altres socis que no va arribar fins al 1977.

gramola

«El dia 6 de gener de 1955 a la reunió general del Centro Obrero Instructivo s’acorda comprar una gramola…»

Carta Primo de Rivera

Manca d’ús del català escrit i documents que ens parlen dels esdeveniments polítics, com una carta enviada per la jefatura provincial del Govern de la Dictadura de Primo de Rivera.

Acabo felicitant als veïns de Cantallops per la seva iniciativa, en especial al president de la Societat, Joan Sabartés, que n’ha fet de comissari de l’exposició.

I…un cop alimentat l’esperit pugeu al Bar de la Sala a llepar-vos els dits 😉

———————————

Podeu visitar aquesta exposició durant tots els caps de setmana del mes de juny.

———————————

+ Infos:

Mutualitat: http://ca.wikipedia.org/wiki/Mutualitat

Ajuntament de Cantallops: http://www.cantallops.cat/

Facebook de la Societat: https://www.facebook.com/societatlaconcordiacantallops

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s