El Coll de Panissars, un punt clau de la nostra geografia històrica

Entre la Gàl·lia i la Hispània Citerior, entre el Vallespir i l’Empordà, entre l’Estat Francès i l’Espanyol. El coll de Panissar és un d’aquells punts clau de la nostra geografia històrica que pocs empordanesos coneixen…ens hi acostem?

Al coll de Panissars s’hi arriba en cotxe des de El Pertús seguint els senyals que ens porten al Castell de Bellaguarda, caminant o en bicicleta seguint els itineraris marcats de Pirinexus, Eurovelo 8, GR II, Camí de St. Jaume…

En poc més de 2 km d’itinerari podem trobar:

Castell de Bellguarda

– Castell de Bellaguarda: 

Situada al cim d’un pujol granític la fortalesa de Bellaguarda ha tingut un paper estratègic molt important al llarg de la Història. Situada al pas de la línia fronterera a l’alçada del Pertús substitueix un antic castell medieval del segle XIII fet construir per Jaume II, rei de Mallorca i senyor del Rosselló A l’any 1659 i com a resultat del Tractat dels Pirineus l’emplaçament de la fortalesa medieval passarà a mans del rei de França. Aleshores s’entrarà en un temps de guerres successives entre Espanya i França que donaran peu a la reformulació completa del fort medieval. Els enginyers militars Saint Hilaire i Vauvan seran els arquitectes de la nova fortalesa, que podia acollir fins a 1.200 homes i 150 cavalls. Els treballs, que es van iniciar al 1670 es van prolongar fins al 1688.

panissars_1

– Torre dels Burots

Al Coll de Panissars, molt a prop del priorat de Santa Maria, hi una magnífica torre de planta quadrada, amb les cantoneres de pedra ben tallada i lleugerament atalussada, coberta amb un teulat a dues aigües. Té matacans de maó vist i nombroses espitlleres que testimonien el seu caràcter defensiu.

En sentit estricte, és dins de territori francès, si bé a tocar de la línia fronterera. El nom de Torre dels Burots deu referir-se a la seva funció de cobrament d’impostos. Els burots eren els funcionaris que, durant el segle XIX i part del XX s’encarregaven de cobrar els drets de pas de determinats articles, en general queviures.

panissars_3

– Cementiri militar

panissars_17

–  Santa Maria de Panissars:

A començaments del segle XI es construeix al mateix lloc el monestir i l’hostal de Santa Maria de Panissars.
Una butlla del 1011 diu que l’església havia estat construïda el 990 sota Bernat Tallaferro i el 1097 fou concedida al monestir de Ripoll. En aquest mateix any 1011 ja era una cel·la que depenia dels monjos benedictins de Santa Maria de Arles. El priorat de Panissars tingué una funció d’hospital a causa de la seva situació en el coll, vora el camí. Més tard es va convertir en un priorat agregat a Santa Maria de Ripoll. El Tractat dels Pirineus (1659) va dividir el monestir en dos per la frontera, i l’any 1683 va ser destruït.

panissars_12

– Trofeus de Pompeu:

Edificació romana que ha estat recentment descoberta i identificada com la Mansió Summum Pyrenaeum. Es troba situada sobre els anomenats Trofeus de Pompeu que el mateix Pompeu el Gran hi erigí per commemorar la seva victòria sobre una revolta a Hispània. En aquest punt la denominació de la via canvia de Domitia (a la Gàl·lia) a Augusta (a Hispània).

panissars_7

–  Via Domitia – Via Augusta:

«La Via Augusta fou una via romana que unia la península d’Hispània amb el centre del món romà. Estrictament transcorria al llarg de la costa mediterrània: des dels Pirineus fins a Cadis.[1][2] Fou la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.

Al llarg de la història va rebre diferents noms: Abans i tot de ser construïda ja era una ruta natural coneguda des del segle VI aCamb el nom de Via Heraclea[2] (o Via Hercúlia i Via Heràclia), ja que acabava a les mítiques Columnes d’Hèrcules. També se l’anomenà Camí d’Anníbal.» (Viquipèdia)

panissars_16

Més info i crèdits:

– http://www.lajonquera.info/santamariapanissars.html

– http://lajonquera.e.telefonica.net/fortdebellaguarda.html

– http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8374

– http://ca.wikipedia.org/wiki/Via_Augusta

 

3 comentarios en “El Coll de Panissars, un punt clau de la nostra geografia històrica

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s