Esquellada de la Vaca de l’Albera

Els que viuen ben bé a les Alberes potser recorden molts dels oficis que neixien de les muntanyes, potser algú els ha parlat de com les vaques es feien presents als revolts dels camins, a les ubagues i les solanes, els més grans, potser, tenen el record del que era una esquellada,

El passat 16 de febrer de 2015 a la finca Baussitges a Espolla, es va celebrar una dels esdeveniments que m’apunto a l’agenda de l’any que ve i que us recomano vivament.

En paraules de l’Associació Via Pirena, una de les organitzadores de la primera esquellada recuperada de la vaca de l’albera

«L’esquellada és una cerimònia anual que tradicionalment es feia un dia al gener o febrer. Consistia en fer baixar totes les vaques de la muntanya per revisar les esquelles, fer recompte de les vaques i recollir els vedells, una part dels quals es pagaven com a compensació pel lloguer de la finca.

Com que feia falta molta gent per fer l’esquellada, tot s’acabava amb un dinar on es menjava un plat típic, la blanqueta (vedella de l’albera estofada amb farina i vi blanc, un plat fàcil i boníssim) i sempre s’acabava cantant i fent aquelles coses que es fan a les sobretaules de pagès.

Avui s’aprofita per crotalar i censar animals, fer tractaments sanitaris, implantar bolus ruminals i seleccionar els exemplars genèticament més pròxims a la VACA DE L’ALBERA, espècie protegida i en perill d’extinció.

Aquest any l’associació Viapirena juntament amb l’associació Baussitges de Vaca de l’Albera proposen fer l’esquellada i gaudir d’un dia festiu per tal de salvaguardar aquesta tradició (…llegir +)«

No m’estendré en parlar de la importància de conservar el patrimoni, tampoc em detindré en reivindicar la ramaderia, l’agricultura o una raça de vaca autòctona com a patrimoni…tots els que ens estimem el nostre paisatge i cultura ho sabem ja i segurament estarem d’acord en la gran oportunitat que això suposa pel turisme cultural, sostenible, creatiu, en definitiva pel turisme alternatiu al turisme de masses estandaritzador i alienant de territoris… així que avui em limitaré a explicar, als que no ho coneixíeu, aquest recurs que el tenim. L’Empordà, l’Albera te una vaca autòctona, que compleix una funció ecològica vital, és una «vaca bombera», en paraules de Marta Carola, gestora de la Finca Baussitges, la finca on es troben les 400 vaques que conservem de la nostra vaca. D’aquest ramat s’obté una carn 100% ecològica que ha viscut en, pràcticament, total llibertat. La vaca de l’Albera és un animal feliç, molt bonic i que te un gust deliciós…de veritat…és o no és un recurs turístic de primer nivell?

Així presenta la Vaca de l’Albera l’associació Baussitges que es va constituir al 2009 per defensar-la:

«Les formes de pastoralisme pròpies de l’Albera es veuen ja citades l’any 1148 en un document on s’atorguen els drets de pastura de la casa reial catalana als monjos de Vallbona, el territori dels quals s’estenia per les dues vessants de la serra de l’Albera. Fins a l’any 1868 no es fa esment d’una raça pròpia de vaques a l’Albera, però la seva descripció no es va fer fins a mitjans del segle passat.

Aquesta raça «en franca regressió» se situa al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, situat al nord-est de l’Alt Empordà, formant part dels municipis de la Jonquera, Espolla i Rabós d’Empordà. Els exemplars que resten actualment pertanyen a una única explotació ramadera del terme municipal d’Espolla.

La vaca de l’Albera viu en casi total llibertat i basa la seva alimentació en la vegetació dels boscos i prats que té al seu abast, amb especial predilecció pels fruits i brots tendres del faig (per això també s’anomena fagina), i en certs moments de l’any es fa una aportació d’aliment suplementari.

És una raça forta i resistent, d’aptitud càrnia no gaire rellevant, molt ben adaptada al fred de l’hivern, àgil i de petita estatura, que li permet desplaçar-se per terrenys molt accidentats. Aquesta adaptació permet que sigui útil en neteja de boscos i prevenció d’incendis.(…llegir +)«

…………………………………………

http://www.viapirena.org

Us donem la benvinguda a la web d’ARAVA

http://www.aspresemporda.cat/coneixes/sant-marti-de-baussitges/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s