Aplicació de la «Carta Europea del Turisme sostenible en espais protegits» als parcs Empordanesos

La darrera setmana hem sentit diverses vegades notícies al voltant dels canvis que vol impulsar la Generalitat en la Gestió dels Parcs Naturals. Segons recull l’Agència Catalana de Notícies el passat 3 de febrer «El Govern aprovarà en les properes setmanes un nou pla de gestió dels parcs naturals catalans que a la tradicional funció de conservació dels espais protegits sumi una «nova visió» que garanteixi la seva viabilitat i sostenibilitat econòmica. Una gestió «multifuncional», ha explicat el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que, «fomentant el debat i la participació» de tots els agents implicats, comporti la dinamització sostenible dels territoris que compten amb un parc natural. Per aconseguir-ho, el Govern renovarà la seva direcció per adaptar la seva gestió als nous criteris «sense excloure ningú» però apostant per un perfil més dinàmic i flexible als nous temps i a les noves realitats».

L’endemà de la publicació, els grups naturalistes, que ja havien donat la veu d’alarma per la degradació que creuen està patint la situació dels parcs, publiquen aquest comunicat on es demanen «Quin nou model de gestió? Sorprèn que el Conseller Pelegrí insisteixi en parlar d’un nou model de gestió dels Parcs, sense definir-lo ni concretar-ne les característiques. La Federació de parcs d’Espanya (Europarc) ha consensuat durant tres dècades un model de gestió basat en tres eixos de treball: conservació de la natura, ús públic i desenvolupament socioeconòmic, en què òbviament l’objectiu primordial dels espais naturals protegits és assolir la conservació dels valors naturals (espècies, ecosistemes, geologia, paisatge) pels quals varen ser declarats. (…) La insistència en la “rendibilitat econòmica” dels parcs, en la creació de “mecanismes de finançament innovadors”, o en la “implicació privada” en els espais naturals protegits mostren per les organitzacions que darrere d’aquest canvi “d’orientació” hi ha un gir clar cap a la mercantilització de la natura alineada a la política del govern espanyol amb la recent aprovació de la Llei de Parcs Nacionals o la Llei d’avaluació ambiental i la Llei de costes…»

Tenim un conflicte d’interessos sobre la taula i als que ens dediquem al turisme sostenible ens interessa entendre-ho… Per algú convençut del fet que un Parc Natural és a més a més un gran actiu econòmic que dona oportunitat a turismes que no obeïxen el principi del benefici econòmic màxim sinó al principi de sostenibilitat econòmica supeditat sempre al social i mediambiental – especialment si partim de la necessitat de protegir un entorn natural clau i molt valuós per l’ecosistema- la solució al conflicte sembla obvia: La carta europea del turisme sostenible en espais protegits impulsada a l’estat espanyol per Redeuroparc. LLa Carta deixa molts clars els criteris i objectius que s’han d’assolir per aconseguir el reconeixement de la mateixa com un espai que compleix amb els principis del desenvolupament turístic sostenible. Aquest reconeixement és un dels màxims incentius per atreure turistes responsables, no només pel poder de la Carta com a marca, també perquè en el seu desplegament es duu a la pràctica un pla de gestió i desenvolupament harmònic amb tots els seus principis, el conservacionista com a primer requisit.

Com és que a Catalunya només hi ha el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible els Espais Naturals Protegits? Cap a l’Empordà, simplement perquè no es compleixen els criteris bàsics que ja contemplen usos, aprofitaments, promoció… sens dubte, crec que aquesta hauria de ser la prioritat.

LA CARTA

Desarrollar un turismo que cumpla los principios del desarrollo sostenible

La Carta europea del turismo sostenible refleja la voluntad de las instituciones encargadas de la gestión de los espacios protegidos y de los profesionales del turismo de favorecer un turismo que cumpla los principios del desarrollo sostenible.

La Carta compromete a los firmantes a llevar a la práctica una estrategia local a favor de un “turismo sostenible”, definido como “cualquier forma de desarrollo, equipamiento o actividad turística que respete y preserve a largo plazo los recursos naturales, culturales y sociales y que contribuya de manera positiva y equitativa al desarrollo económico y a la plenitud de los individuos que viven, trabajan o realizan una estancia en los espacios protegidos”.

La puesta en marcha de un turismo de este tipo requiere una reflexión global concertada y el refuerzo de todas las interacciones positivas entre la actividad turística y el resto de sectores del territorio.

En definitiva, dicho turismo sostenible pretende responder a las expectativas de los nuevos clientes europeos dándole un nuevo sentido al vi ajar: el de tomarse el tiempo para descubrir y conocer otras gentes, otros lugares y de enriquecerse con ese encuentro dando un poco de uno mismo. (…)

2 comentarios en “Aplicació de la «Carta Europea del Turisme sostenible en espais protegits» als parcs Empordanesos

  1. Pingback: Bitacoras.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s