La Rovirada, en Simonet i els herois de la memòria

Fa poc demanava col·laboració dels cronistes locals per un projecte que he encetat, la documentació del Camí Natural de la Muga. Sempre he pensat que qualsevol actuació a l’àmbit local s’ha de fer comptant amb els protagonistes i hereus del patrimoni que expliques… després de conèixer en Josep Puig he decidit que en comptes de cronistes locals l’apel·latiu correcte és herois de la memòria.
Com sentireu en l’àudio en Josep em va citar al Castell de Sant Ferran per parlar de la Guerra del Francés, és un tema que veig molt interessant i del que conec molt poc. En Josep és una de les persones que més coneix d’aquell moment històric a l’Empordà: ha investigat arxius i fonts escrites per documentar la vida d’en Joan Rimbau i Trull, en Simonet, guerriller i heroi de la resistència contra el francès, va obtenir una beca i en va escriure un llibre. Però després ha participat en la divulgació de tota aquesta memòria de les maneres més imaginatives i amb més energia que he trobat a la contrada. Reconstruccions històriques, pel·lícules, programes de ràdio, tv. De tot això no em va parlar gaire en Josep, potser per modèstia, ho he trobat després, així que des d’aquí li vull agrair tot el que han fet ell i els seus companys i companyes per la divulgació històrica.

Ir a descargar

Als curiosos us deixo algunes dades per continuar aprofundint en el tema. No us perdeu l’audio de la Rovirada, apassionant… 😉
La Rovirada
Programa sobre «La Rovirada», En Guardia, Enric Calpena. 11 d’Abril 1811, a càrrec del desparegut Agustí Vehí.:
Nit de Divendres Sant de 1811 a Figueres. Mossèn Francesc Rovira, capellà i excoronel de l’exèrcit espanyol, allibera de les tropes napoleòniques el castell de Sant Ferran, la fortalesa militar més gran d’Europa, custodiada per 1.300 homes. Els efectius amb què compta el mossèn per l’operació són uns pocs centenars de joves figuerencs i una còpia de les claus del castell, aconseguida amb enginy. Agustí Vehí, doctor en Història i sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres, recorda «la Rovirada», un dels episodis més sorprenents de la Guerra del Francès
2008-06-08_IMG_2008-06-01_01-18-19_arx-pag9-f1c2
homenatge. La celebració de «La Rovirada» al castell de Sant Ferran, Figueres. ddeg
Simonet, Joan Rimbau i Trull
Reportatges sobre en Simonet.
Joan Pau Clarós, Militar, Guerriller i comandant del segon terç dels Miguelets:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Pau_Clar%C3%B3s

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s