In Memoriam dels refugiats

El proper dia 11 de febrer es celebrarà al Palau Sant Jordi de Barcelona un concert en favor del dret a acollir i ésser acollits. Les estratègies polítiques que ordenen els interessos dels qui manen no encaixen amb aquests drets i ens estan deshumanitzant.

La bona gent som capaços de compartir, d’entregar-nos a la solidaritat i cuidar dels nostres congèneres, però aquest acte és altament perillós per mantenir les estructures de poder que ens paralitzen com a humans, és molt important que tinguem por, por de l’altre, del que fuig d’una guerra, del que resa a un altre deu, del que es vesteix d’altra forma… la por és l’instrument.

La por va ser el que va fer que els ciutadans republicans de la República per excel·lència,  el bressol de l’humanisme, França, oblidés tot el que representen els seus principis fundacionals i recluís en «camps de refugiats» com a «indesitjables», així se’ls anomenava, als republicans catalans i espanyols que fugien de la tirania i el feixisme després d’haver lluitat per la llibertat, la igualtat i la solidaritat.

indesirables

Paradoxes, cinismes del passat que els humans mirem de pair quan som capaços de reconèixer la nostra culpa… França ha provat de fer les paus amb la memòria d’aquells als que va tractar amb tan poca solidaritat, ni tan sols caritat. Un dels majors camps de reclusió per on van passar els exiliats de la República Espanyola, els jueus que fugien dels nazis o els refugiats Harkis, (aquells que van ser fidels a la República francesa durant la guerra d’Algèria i que un cop pactada la independència d’aquell país hi quedaven com a traïdors patint assassinats massius…també van ser «acollits» en condicions deplorables al Camp de Rivesaltes en una reedició del «Roma no paga a traïdors»).

Tots aquests col·lectius son  dignificats amb rigor i molt de respecte al centre de interpretació de la memòria  Memorial del Camp de Rivesaltes. Tot un exemple de com es museïtza un intangible com la memòria; explica, reivindica i exemplifica, fa reflexionar dins un espai pensat per la introspecció. És d’aquells moments que et transformen. Recomano molt la seva visita i, de fet, agraeixo sincerament que l’Estat francès hagi dedicat aquests recursos a fer memòria d’un fet incòmode per ells mateixos.

El Mémorial du Camp de Rivesaltes es va inaugurar el passat 15 d’octubre de 2015 per Manuel Valls… el mateix que es nega a acollir els refugiats sirians…

Les condicions que la França de Pétain va oferir als refugiats catalans i espanyols o les que després es van oferir a jueus, gitanos i harkis, tots ells qualificats com a «indésirables», son ostensiblement millors que les que la Unió Europea del S.XXI, en pau, ofereix als refugiats sirians i d’altres zones de conflicte…

…massa por…

campamento-refugiados-moria-lesbos-completamente-nevado-1483955307138
Foto Moria (Lesbos. Grècia) El Periódico

Ir a descargar

http://www.memorialcamprivesaltes.eu/

Portada

http://www.casanostracasavostra.cat/palau-sant-jordi

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s