Dalí, geologia i blau esmeralda: El Pla de Tudela

Un dels paratges més inspiradors, especials i màgics de Catalunya… encara no el coneixes? Us el presento a Quin Matí de Ràdio Vilafant.

El Paratge de Tudela és un espai recentment restaurant després d’enderrocar els, més de 400, apartaments construïts pel Club Med als anys 60, abans de ser un espai protegit, i que ocupaven bona part de les seves 4,5 hectàrees. Avui la seva flora singular es recupera i està obert al públic, museïtzat i cuidat per al gaudi de tothom.

Projecte de restauració del paratge de Tudela-Culip (Club Med) al Parc Natural del Cap de Creus. Vídeo del inici de la restauració.

Molt abans de l’interès turístic que va mostrar el Club Med, genis com Salvador Dalí i Lorca ja s’havien deixat captivar per la bellesa del paratge, així ho manifesta Lorca en una carta dirigida a Anna Maria Dalí, en 1927, on li diu:

 ¡Cuántas veces me he acordado de aquel verdadero conato de naufragio que tuvimos en Cap de Creus! ¡Y qué rico aquel conejillo que nos comimos con sal y arena, al pie del águila naranja! (…) ¡Aquel mar si és mar, Anna Maria!

l’àliga de la que parla Lorca en la seva carta és una de les formacions lítiques de roques morfològiques que fan d’aquest espai un catàleg d’éssers mitològics que juguen amb la llum i les ombres de manera surreal. El Pla de Tudela ens inspira a tots, com no ho havia de fer amb Dalí? De la seva màgia va néixer «El gran masturbador» i tota una sèrie de creacions del geni.

el_gran_masturbador

By Salvador Dalí – Viquipèdia en anglès, Fair use, Link

La propera vegada que no tingueu res a fer… penseu en el Pla de Tudela, ja sabeu, allà on neix el Sol a la península ibèrica….

Us deixo l’audio del programa:

Ir a descargar

+ info:

Biblografia: Guia de descoberta del Paratge de Tudela, Marta Puigguriguer:  Documenta Universitaria, Axial Natura

Un comentario en “Dalí, geologia i blau esmeralda: El Pla de Tudela

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s